Njemački ministar odbrane kaže da vojska nije sposobna za probleme sa kojima se Evropa suočava

4
Foto: Florian Gaertner/Photothek

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Njemačka mora biti spremna da se suprotstavi (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu jer razmišlja o dopuštanju nedržavljanima da se pridruže oružanim snagama, ali je isto tako dodao da njemačka vojska nije sposobna za probleme sa kojima se Evropa suočava.

On je, naime, pozvao na „ozbiljnu nacionalnu debatu“ o budućnosti vojske zemlje, tvrdeći da u svom trenutnom stanju nije sposobna da se uhvati ukoštac sa nizom izazova sigurnosne politike sa kojima se Evropa suočava.

Pistorijus, koji je često pozivao Njemačku da postane „spremna za rat“ otkako je prije godinu dana postao ministar odbrane i upozoravao da bi Vladimir Putin mogao napasti u roku od osam godina, rekao je da zemlja mora biti spremna da se suoči sa ruskim predsjednikom.

Obraćajući se vojnicima pripravnicima na njemačkoj vojnoj akademiji u Hamburgu i jasno stavljajući do znanja da se obraća i širem društvu, Pistorius je rekao: „Jesmo li ozbiljno spremni braniti ovu zemlju? A ko smo to ‘mi’? Ova debata se mora ozbiljno voditi“.

On je rekao da mir i sloboda koje je većina Evrope uživala decenijama, više nisu nepobitna sigurnost i da je Njemačka jače i aktivnije osporavana nego ikad kao aktivni učesnik u sigurnosti i politici.

Ranije ove sedmice Pistorijus je rekao da razmišlja da dozvoli stanovnicima bez njemačkog državljanstva da se pridruže vojsci u nastojanju da poveća broj vojnika sa 181.000 na 203.000 do 2031. godine, prenosi Gardijan.