Njemačkoj fale radnici, Merkelova gleda van EU

13
Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Njemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz radnika izvan Evropske unije, najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na „očajničku“ potrebu privrede za radnicima. Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je nepopunjeno milion i 300 hiljada radnih mjesta.

U Njemačkoj, ekonomski najjačoj članici Evropske unije, radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

– Ali, to nije dovoljno i zato moramo potražiti radnike van Unije. Imamo brojna preduzeća kojima su potrebni kvalifikovani radnici – navela je njemačka kancelarka.

Zato će Njemačka u potpunosti iskoristiti domaće tržište rada, omogućiti dolazak stručnjaka iz Unije ali i „useljavanje radne snage“ van Unije.

Zakon o „useljavanju kvalifikovane radne snage“ stupiće na snagu 1. marta 2020. godine.

Sutra će biti održan vanredni sastanak na kome će predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca ugovoriti mjere kako da privuku više stručnjaka ali i radnika van EU.

Od 2016. godine na snazi je takozvano „Pravilo o useljavanju sa Zapadnog Balkana“ koje nije ograničeno samo na kvalifikovane, nego se odnosi i na nekvalifikovane radnike.

Dosadašnja praksa je pokazala da je najveći problem izdavanje radnih viza, jer se na sastanke u njemačkim ambasadama u zemljama poput Srbije ili Bosne i Hercegovine čeka i više od godinu dana.