Nobelovac Peter Handke dobija kip u Banjaluci

81

Nakon skulptura posvećenih Kočiću, Ćopiću, Puškinu i Njegošu, Banjaluka će od septembra biti bogatija za bronzanu figuru još jednog velikog književnika – nobelovca Petera Handkea.

To je potvrdio banjalučki vajar Bojan Mikulić, koji već neko vrijeme radi na svom novom djelu.

Ovo će biti prva stojeća figura, postavljena u javnom prostoru nekog grada u svetu, posvećena slavnom nobelovcu.

– Bilo mi je izuzetno drago kada je stigao prijedlog da radim tu ličnost, mislim da je to prva velika stojeća figura Handkea i biće trajno postavljena baš u Banjaluci. Banjaluka će dobiti bitnu znamenitost, siguran sam da će vrijeme pokazati da smo uradili lijepo djelo za naš grad i njegovu istoriju. Znam da je svečano otkrivanje u septembru ove godine, ali ne znam tačan datum. Nalaziće se u kompleksu preko puta Fabrike duvana – otkriva Bojan Mikulić, umjetnik koji je prošle godine izazavao veliku pažnju javnosti svojim skupturama stradalnika u Starom Brodu kod Višegrada.

– Handke je čovjek koji ukazuje na nepravdu i tu za mene nema ništa sporno. Ipak, prije neki dan na jednoj konferenciji sa Dinom Mustafićem, od njega sam čuo da bi takva skulptura u Sarajevu vjerovatno bila srušena. Zašto bi neko rušio skulpturu nobelovca, koji ukazuje na svjetsku nepravdu – zapitao se Mikulić.

Dodaje da mu je za izradu bronzane figure ove veličine potrebno oko mjesec dana, u zavisnosti od toga da li radi ekspresivniji rad ili ga dovodi do detaljnog realizma.