Nobilo: Dodik je ustavobranitelj i čovjek dogovora

11
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Advokat Ante Nobilo izjavio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik brani Dejtonski sporazum, da je čovjek dogovora i da „postaje problem“ za druge samo kada neko hoće da ugrozi Srpsku.

Nobilo, koji je član tima odbrane predsjednika Srpske, istakao je da je Dodik ustavobranitelj, a da Dejtonski sporazum svi ostali hoće da ga sruše.

– Cijeli Zapad želi reviziju Dejtonskog sporazuma. Oni i ne znaju da je na kraju Dodik jedini branilac BiH – rekao je Nobilo za Televiziju Hepi.

On je istakao da je suđenje predsjedniku Srpske zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita apsurdno, da je pozadina svega politička i da iza Šmita stoje snage koje žele da centralizuju BiH.

Nobilo je rekao da oni koji žele da reorganizuju BiH smatraju da će to učiniti ako smaknu ključnu prepreku, a to je Dodik.

Bubić: U pozadini procesa namjera da se odstrani politički neistomišljenik

Advokat Goran Bubić istakao je da je u pozadini procesa protiv predsjednika Srpske namjera da se odstrani politički neistomišljenik zbog oduzimanja imovine Republici Srpskoj.

On je naveo da se u optužnici navodi da je predsjednik Srpske odgovoran jer je postupao po Ustavu Republike Srpske, što je paradoks.

– Ovdje je riječ o sukobu prava i neprava i istine i laži. Šmit je lažan visoki predstavnik koji je donio lažnu inkriminaciju na koju su nasjeli u Sudi i Tužilaštvu BiH – rekao je Bubić.

Petronijević: Dodik simbol otpora i čuvar Republike Srpske

Advokat Goran Petronijević rekao je da je Dodik simbol otpora i čuvar Republike Srpske, te da ga kao takvog treba ukloniti kroz sudski proces.

On je naveo da u pozadini svega stoji namjera revizije Dejtonskog sporazuma, naglasivši da pitanje imovine zadire u jednu od najozbiljnijih revizija tog sporazuma.

Petronijević je istakao da, nakon 30 godina od rata u BiH, dijelu međunarodne zajednice ne odgovara mir, niti pomirenje u BiH, već se sve vrijeme vrši tiha revizija Dejtona.

– Oni koje nazivamo Zapad danas čačkaju po Kosovu i Metohiji i po BiH. Oni su gospodari prostora i žele da nametnu svoju volju – rekao je Petronijević.