Normandijska četvorka o rješavanju krize u Ukrajini

29
Foto: kremlin.ru

Lideri Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine završili su samit Normandijske četvorke u Parizu, tokom kojeg su razgovarali o načinima rješavanja krize u Ukrajini.

Samit predsjednika Rusije Vladimira Putina, predsjednika Francuske Emanuela Makrona, predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njemačke kancelarke Angele Merkel održan je u Jelisejskoj palati i trajao je dva časa i 20 minuta.

Putin se poslije samita sastao sa Zelenskim.

Predsjednik Rusije saopštio je nakon sastanka da je razgovor bio dobar.

– Dobro. Zadovoljan sam – rekao je Putin novinarima prolazeći pored pres-centra, odgovarajući na pitanje o sastanku.

Foto: kremlin.ru

Portparol ruskog Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su lideri razgovarali o aktuelnim pitanjima i o zajedničkom dokumentu, koji bi mogao biti usvojen.

On je ranije naglasio da se ne očekuje postizanje bilo kakvog sporazuma, ali da postoji mogućnost da lideri usvoje neku vrstu neobavezujućeg dogovora, javio je TASS.

„Normandijski format“

Pregovori lidera Normandijske četvorke postali su mogući nakon što je Kijev usvojio Štajnmajerovu formulu i povukao snage iz Stanice Luganske, Zoloto i Petrovsko u Donbasu.

Prvi sastanak lidera Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine održan je 6. juna 2014. godine, a kasnije je ovaj format počeo da se naziva normandijski. Za najznačajniji sastanak četvorke, smatra se samit u Minsku u februaru 2015. godine, na kome su utvrđeni tzv. Minski sporazumi.

Foto: kremlin.ru