Novaković Bursać: Agende političkog Sarajeva ispunjavali ministri iz SDS-a i PDP-a

104
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je ispunjavanje agende političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice jedino što su ministri iz PDP-a i SDS-a „ozbiljno i temeljno radili“ u prošlom, produženom sazivu Savjeta ministara.

Bursaćeva je istakla da je jedan od vrednijih u tom poslu bio baš bivši ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, čime je reagovala na njegove tvrdnje da je spoljna politika u potpunosti prepuštena Bošnjacima.

Ona je navela da je bilo kabineta srpskih ministara iz tog saziva „u poslovima sa narko-kartelima, javnim nabavkama koje su predmet sudskih procesa i slično“, ali time, kako kaže, neka se bavi pravosuđe.

– Doduše, sam Crnadak je veoma vrijedno radio i na organizaciji putovanja s kojih niko nije dočekao niti vidio bilo kakvu korist (čak ni urme), na kojima je vrijedno blatio izabrane predstavnike srpskog naroda u BiH (samim tim i narod), a temeljno je prikupljao sve moguće lične prihode – istakla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nekako je jedino ispalo da su „traljavo i neodgovorno“ zaboravljali na stavove i dokumente Narodne skupštine Republike Srpske, pa su, zanemarujući Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, „vrijedno i temeljno“ radili na dokumentima, politikama i aktivnostima s ciljem da BiH postane članica NATO, suprotno zvaničnim stavovima Republike Srpske.

Ona je dodala da je Strategija spoljne politike BiH 2018 – 2023, koju je pisao Crnadak, a usvojio Mladen Ivanić, upravo dokument na koji se, kao zvaničan, poziva ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u svojim spoljnopolitičkim pohodima.

– Bez obzira na prošlost i događaje koji su iza nas, u ovom globalno složenom političkom i ekonomskom trenutku, pomalo žalosti činjenica da opozicija u Republici Srpskoj nema kapacitet, ne želi ili ne smije da pogleda dalje od svoje uskostranačke ili zadane zone i da, umjesto patološkog izvrtanja teza i imputiranja nepostojeće krivice Miloradu Dodiku za sve i svašta, pokuša u svom kapacitetu i na njima dostupnim mjestima ukazati na butalna kršenja Ustava BiH i uzurpaciju nadležnosti od strane bošnjačkih političara, pa i u oblasti spoljne politike – ocijenila je Bursaćeva.

Ona smatra da bi prvi primjeren korak u tom pravcu bio da zvanično obavijeste uticajnu Evropsku narodnu partiju, čiji je PDP član, o tome da se BiH, u stvari, nije ni mogla pridružiti izjavi EU o situaciji u Ukrajini na sjednici Generalne skupštine UN, jer za to nije postojao zvanični stav Predsjedništva, te da Republika Srpska teži neutralnosti po ovom pitanju.