Novaković Bursać: Dodikova posjeta Parizu donijeće Republici Srpskoj značajne rezultate

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je tokom posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Parizu potvrđena snažna podrška Francuske poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i evropskom putu BiH, što podrazumijeva rješenje problema unutrašnjim dijalogom i otklonom od intervencionizma i nametanja bilo koga sa strane.

Bursaćeva je ocijenila da su Dodikova posjeta Francuskoj, susreti i razgovori koje je tamo imao potvrdili nekoliko važnih činjenica koje će Republici Srpskoj donijet značajne rezultate.

– Prva činjenica jeste da su Republika Srpska i njeni predstavnici na međunarodnom planu sagovornici visokih zvaničnika velikih zemalja, kao što je predsjednik Narodne skupštine Francuske i da u tom smislu nailaze na konkretno prihvatanje i razumijevanje – rekla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je istakla da stavovi koji se tom prilikom iznose u ime Republike Srpske nailaze na dobar prijem i razumijevanje upravo jer su zasnovani na opšteprihvaćenim načelima vladavine prava i demokratskog načina donošenja odluka, te da se i u tome potvrđuje principijelnost i konzistentnost Srpske.

Bursaćeva je ukazala da je jednako važno da je Dodik i delegacija Republike Srpske imala i konkretne razgovore o privrednim i kulturnim projektima od čije realizacije građani mogu očekivati konkretne rezultate.

Tokom posjete Francuskoj proteklih dana Dodik se sastao, između ostalog, sa članovima francuskog Senata, prisustvovao okruglom stolu predstavnika srpske dijaspore u Francuskoj, te položio vijence kod spomenika posvećenog kralju Petru Prvom Karađorđeviću i kralju Aleksandru Ujedinitelju. U delegaciji Srpske tokom posjete Parizu bio je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.