Novaković Bursać: Javnost zamorena odugovlačenjem Božovićevog imenovanja

34
Foto: SRNA

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je danas u Sarajevu da je javnost zamorena odugovlačenjem imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Podsjećajući da je politički dogovor o imenovanju ministra za ljudska prava i izbjeglice postignut, ona je konstatovala da se taj dogovor iz razloga znanih SDA i njegovim partnerima sada ne poštuje.

– Što se tiče Božovića, poznat je stav (predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana) Tegeltije i SNSD-a da kandidat koji prođe zvanične provjere, što u ovom slučaju jeste, može da bude imenovan. Sve drugo nam je nepoznato, radi se o nepotrebnom odugovlačenju, nepotrebnom zamaranju javnosti i nepotrebnom narušavanju povjerenja – rekla je Bursaćeva novinarima nakon sjednice Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma.

Ona je poručila da SNSD ima strpljenja, jer je ova stranka u Savjet ministara ušla da bi otkočila neke procese i pokušala da se poboljšaju ekonomska situacija i imidž svih institucija.

– Nažalost imamo situaciju da se kontinuirano od početka zanemaruju i biračka volja i politički sporazumi – naglasila je Bursaćeva, ocijenivši da takvo ponašanje može izazvati nepotrebnu reakciju SNSD-a.

Prema njenim riječima, u slučaju imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice ne radi se o mogućnosti popuštanja, nego poštovanju ili nepoštovanju dogovora.

– Ne možemo malo popustiti, ili ćemo se poštovati ili se nećemo poštovati – rekla je Bursaćeva i dodala da se ovo može tumačiti kao test međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama BiH, a kojim se traži smanjenje otpremnina za odlazak u penziju određenih kategorija, ona je objasnila da se radi o zakonu koji je od donošenja 2008. godine pretrpio 16 izmjena.

Bursaćeva je ocijenila da u pozadini predlaganja ovakvog zakona može biti i neki lični motiv i dodala da SNSD nije sklon da se jedan takav sistemski zakon mijenja kako bi se pogodovalo nečijem interesu.

– U javnosti je stvorena percepcija da se zakon odnosi samo na najviše zvaničnike u institucijama BiH, što nije istina. On se tiče mnogih zaposlenika koji primaju platu iz budžeta BiH – rekla je Bursaćeva, navodeći da su mnogi do sada iskoristili ove otpremnine.

Ona je istakla da je SNSD sklon rješenjima koja će biti pravična za sve zaposlene u institucijama BiH i da neće odgovarati na populističke poteze.