Novaković Bursać: Jedan u nizu samoreklamnih poteza Stanivukovićeve nedorasle politike

62
Foto: SRNA

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da posjeta gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić i njen susret sa Draškom Stanivukovićem predstavlja samo jedan u nizu ispraznih, samoreklamnih i potencijalno štetnih poteza nedorasle politike gradonačelnika Banjaluke.

– Naravno da treba misliti na budućnost i graditi dobre odnose u okruženju, ali je suštinski bitno na kojim osnovama se to radi. Ukoliko je „ulaznica“ za neku lepršavu i svijetlu budućnost, kakvu su nam juče pokušali svojim nastupom da dočaraju dvoje gradonačelnika, prihvatanje saraj-čaršijskih narativa i po njima kreirane „istine“ o našoj prošlosti i sadašnjosti, bojim se da ćemo ostati ukovani u mjestu ili brzo stići do nekog novog sukoba, ma kako se neki trudili da nam dokažu kako baš oni, poput štafete mladosti, donose svijetlu budućnost – rekla je Bursaćeva Srni reagujući na jučerašnji susret Stanivukovića i Karićeve u Banjaluci.

Ona je pozvala Stanivukovića da građanima Banjaluke i Republike Srpske prezentuje kakvu će tačno korist imati od susreta sa gradonačelnikom Sarajeva.

– Da li će pomoći da se pronađe barem neko od 280 sarajevskih Srba koji se vode kao nestali, i da li će se nešto desiti u pravcu uklanjanja sramnog natpis koji cijeli srpski narod kvalifikuje kao zločinački? Hoće li gradonačelnica Karić konačno dozvoliti porodicama žrtava Dobrovoljačke ulice da postave spomen-ploču i prisluže svijeće na mjestu stradanja njihovih najmilijih? Je li bilo priče o tome šta će jučerašnja gošća uraditi kako bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vratila imovina u centru Sarajeva, i o tome da se promijeni naziv Ulice Zelenih beretki u kojoj se nalazi sjedište Mitropolije dabrobosanske, kao i imena brojnih drugih ulica u Sarajevu čiji nazivi vrijeđaju srpski narod – upitala je Bursaćeva.

Ona je ocijenila ukoliko ne bude odgovora na barem jedno od navedenih pitanja, jučerašnji susret će ostati upamćen kao izrežirana, montirana i sponzorisana epizoda dodvoravanja nekakvim mentorima i sponzorima koji su skloni da pod tepih sakriju sve probleme i pitanja koja postavlja srpski narod u BiH.

– Dobro je što već godinama ne postoje problemi u vezi sa imovinom Bošnjaka u Banjaluci i što se završava obnova svih u ratu porušenih bogomolja, međutim, pod tepihom su još brojni i ogromni problemi koje sarajevski Srbi imaju danas više nego ikad u pokušajima da u posjed vrate svoju imovinu i da u Sarajevu ne žive kao građani trećeg reda – poručila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je potpuno jasno da nekim inostranim sponzorima lijepo zvuče poruke da treba misliti na budućnost i graditi normalne odnose.

– Nije teško podržavati takve poruke, samo kada bi one bile istinite i zasnovane na realnim činjenicama, a ne šarena laža i predstava za javnost. Za građenje zdravih, stabilnih i dugoročno dobrih odnosa u BiH suštinski bitna osnova je istina. Istina je često bolna i teška, ali ako nje nema, neće nam pomoći hiljade pi-ar stručnjaka, stotine izdašnih stranih donatora, desetine parkova, česmi i umivanja (sa ili bez sapuna, svejedno) – zaključila je Bursaćeva.