Novaković Bursać: Još jedan set konsultacija prije upućivanja Prijedloga zakona

13
Foto: SRNA

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je za RTRS da će SNSD obaviti još jedan set konsultacija prije nego što uputi Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Jako je važno srpsko jedinstvo. Nismo htjeli predati Prijedlog zakona dok još jednom ne obavimo set razgovora sa svima, posebno sa strankama iz Republike Srpske i HDZ-om BiH. Ovo je jedan signal da zbijemo redove, da pažljivije nastupamo – istakla je ona.

Navela je da je pravni tim SNSD-a, na osnovu političih dogovora sa predstavnicima HDZ-a BiH, već koncipirao prijedlog zakona, te ga uputio svim političkim strankama.

Naglasila je da SNSD insistira da se BiH pokaže zrelo na tom polju.

– Ono što je problematično, jeste da imate izjavu od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji taj Ustavni sud eksplicitno naziva mehanizmom sa kojim se nešto može napraviti. U ponuđenom rješenju ideja je prije svega da te sudije budu državljani BiH, da ih bira Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Dom naroda – navela je ona.

Poručila je da Republika Srpske očekuje i razumijevanje i od stranaka iz Federacije BiH, jer, kako kaže, sve je usmjereno na jačanje domaćih institucija.

Istakla je da SNSD smatra da su odluke Ustanog suda BiH političke.