Novaković Bursać: Manjak znanja, višak samopouzdanja vidljiv kod Konakovića

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šta god slušamo i gledamo u produkciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića dobijamo čistu potvrdu da su znanje i samopouzdanje u obrnutoj proporciji – što manje znanje, to više samopouzdanja, izjavila je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Sve to ne bi ni bio neki problem da se u njegovom slučaju istovremeno ne pojavljuju priličan manjak dobrih namjera, višak zamijenjenih teza i prekomjerna količina izmaštanih avansa i grantova – navela je Bursaćeva.

Komentarišući Konakovićevu izjavu da privrednici iz Republike Srpske znaju da im, kako kaže, mnogo više koristi donosi ono što „Trojka“ zagovara, a ne predsjednik Srpske, Bursaćeva je rekla za Srnu da postoji mogućnost da je ideja o sopstvenoj bitnosti Konakoviću omela proces dolaska do svijesti proste činjenice da ama baš nigdje na svijetu nema ništa džaba, pa ni u EU o kojoj je razvio neku svoju šareno-veselu sliku, i da naša robna razmjena sa zemljama članicama EU počiva na ponudi i potražnji s kojima nema veze ni on, niti bilo koji političar.

– Međutim, kada je u pitanju politika, posebno ona proširenja EU, trebao bi da zna da se radi o procesu prihvatanju određenih standarda uz izvjesnu mogućnosti da se one provedu na funkcionalan način, na bazi vladavine prava, demokratskih principa i uz obavezan skrining kroz političku prizmu – istakla je Bursaćeva.

Kad se analizira pristup po svim navedenim stavkama, dodala je ona, jasno se vidi ko je u BiH problem i na kakvoj su muci unitaristi svih boja, junoše politike koju simbolizuje SDA, odnosno poštovaoci „Islamske deklaracije“ jer se uvijek spotaknu o nešto – nekad o nepoštovanje sopstvenog Ustva, kontinuirano o podaništvo prema naizabranim strancima kojima bi prepustili upravljanje sopstvenom zemljoma očekujući da će je reprogramirati po njihovoj želji, a posebno o mogućnost da se u život provedu postignuti dogovori sa demokratski izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda u ovoj zemlji.

– U prisustvu manjka kredibiliteta i hrabrosti za cjelovit dogovor u BiH, za preuzimanje suvereniteta i svih društvenih procesa u vlasništvo domaćih aktera, ne pomažu optužbe na račun Milorada Dodika za sve i svašta. Kvalitetan lijek za složenu državu kakva BiH jeste međusobno prihvatanje i otvoren dijalog o svim otvorenim pitanjima, posebno onima koje teško opterećuju unutrašnje odnose, a za to treba biti realan i kredibilan. Baš kao što Konaković i slične „trice“ nisu – ocijenila je Bursaćeva.