Novaković Bursać: O’Brajenove izjave o imovini usmjerene ka izgradnji centralizovane BiH

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da su izjave pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejmsa O’Brajena o imovini čist politički stav, usmjeren ka izgradnji centralizovane BiH.

Bursaćeva je navela da se želi izgraditi centralizovana BiH derogiranjem entiteta, prvenstveno Republike Srpske, koja je jasno definisana Ustavom BiH i drugim aneksima Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji jasno impliciraju i da su imovina i njena regulacija nadležnost entiteta.

– Nasrtaji na imovinu Republike Srpske i određena doza nestrpljivosti koju pokazuju neki međunarodni akteri, poput navedenog, ukazuju i na mogućnost da su određeni poslovni faktori iz njihovih zemalja „bacili oko“ na neki od resursa u ovoj zemlji, pa su im potrebni mehanizmi da ih stave u svoju, a ne u funkciju razvoja i opstanka naroda koji ovdje živi – rekla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je istakla da pitanje raspodjele imovine bivše SFRJ među zemljama koje su nastale njenim raspadom, odnosno pitanje sukcesije, nema nikakve veze sa vlasništvom nad dobrima od opšteg intresa, poput poljopriovrednog zemljišta i šuma, kao ni sa regulacijom i upisom u zemljišne knjige javnih i opštih dobara što je, kako je istakla, jasno i ispodprosječnom poznavaocu ustavne sturkture BiH.

– Da je išta od toga nadležnost nivoa BiH – do sad bi se već nekako, ili formirala ili nametnula barem jedna upravna organizacija koja bi bila zadužena da se bavi ovim pitanjima. Ali, čak je i nekadašnjim visokim predstavnicima bilo jasno da je to pitanje jasno riješeno i nisu se uplitali – zaključila je Bursaćeva.

O’Brajen je rekao danas u Sarajevu da imovina pripada državi.

– Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ, kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BiH, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama – obrazložio je O’Brajen u govoru na FPN-u.