Novaković Bursać: Podrška CIK-u – prejudiciranje odluke suda

23
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poruke iz zajedničkog saopštenja Misije OEBS-a u BiH, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije i Švedske, u kojem pozdravljaju odluke CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, prejudiciraju odluku suda, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona je ocijenila da takve poruke djeluju destimulativno na domaće političke snage.

– Takve poruke prejudiciraju odluku suda i podržavaju CIK u kojem sjede ljudi koji su direktno povezani sa određenim političkim partijama, što je u suprotnosti sa svim proklamovanim i primijenjenim demokratskim normama u razvijenom svijetu. Zato je to zajedničko saopštenje najblaže rečeno iznenađujuće – rekla je Bursaćeva za „Glas Srpske“.

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika SPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksima Skoke, pitanje izbora u Srebrenici je previše isploizitovano.

– U tom smislu vidim i zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija i ambasada. Smatram da bi i domaći i međunarodni predstavnici trebalo da se suzdrže od bilo kakvih komentara o tom pitanju, pogotovo što sud još nije rekao posljednju riječ, zbog čega se bilo kakva izjava može tumačiti kao prejudiciranje odluke suda i pritiska na pravosuđe – rekao je Skoko.

Šef Kluba poslnika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da zajedničko saopštenje predstavlja krajnje nediplomatski, ali i očekivan potez.

– Nažalost, to nije pravi put. Uticaj na CIK i od domaćih političara i od međunarodnih predstavnika i ovako je preveliki. Isto tako je preveliki i uticaj na pravosuđe, pogotovo na pravosudne institucije na nivou BiH, a ovakvo saopštenje predstavlja najgrublje prejuducuranje odluke suda – naglasila je Stevanovićeva.

U zajedničkom saopštenju Misije OEBS u BiH, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije i Švedske navodi se i da će „odluka CIK-a pomoći da se obezbijedi integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju“, te se apeluje na „nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izborni prevarama“.