Novaković Bursać: Šmit nema pravno utemeljenje za bilo kakve postupke

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kristijan Šmit nema utemeljenje u bilo kojem pravnom aktu da bi djelovao ili prijetio, a njegovo prisustvo samo može da napravi prolazni, ali nepotreban metež na političkoj sceni, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Njegovoj retorici i ponašanju stimulans daju bošnjački političari koji očekuju da neka spoljna sila prekroji BiH po njihovoj želji, ali, nažalost i navođeni političari, poput gradonačelnika Banjaluke (Draška Stanivukovića), poslanika u Narodnoj skupštini Jelene Trivić i drugih funkcionera PDP-a koji su ga primili na razgovor i dali mu određeni stepen pažnje političke javnosti Republike Srpske – naglasila je Bursaćeva.

Bursaćeva naglašava da ostaje istina da Šmit nema legitimitet niti moć da uređuje unutrašnje odnose u BiH, ma koliki mu značaj pridavali neki federalni i domaći akteri.

– Međutim, kad je već izjavio da je Dejtonski mirovni sporazum „crvena linija“, zanimljivo bi bilo da neko iz tog okruženja odgovori na pitanje kako je moguće da je Agencija za lijekove Republike Srpske postojala do 2009. godina ukoliko nije u skladu sa Dejtonom – pita Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je naravno u skladu sa Dejtonskim sporazumo, odnosno Ustavom BiH jer je oblast zdravstvene zaštite u potpunosti u nadležnosti entiteta, tako da ne bi trebao nikakav strani diplomata da nam na tu temu oduzima vrijeme i energiju.

Kristijan Šmit izjavio je da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog, kako je rekao, \„secesionističkog ponašanja“.

Šmit je za N1 rekao da se očekuje da će sutra Ustavni sud BiH donijeti odluku u vezi sa formiranjem Agencije za lijekove Republike Srpske i najavio da će tek tada „djelovati“.

Ustavni sud BiH sutra bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.