Novaković Bursać: SPC ima pravo na svoju imovinu jer je to njeno pravo istorijski utemeljeno

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istakla je da Srpska pravoslavna crkva „nesumnjivo ima pravo na svoju imovinu, jer je to njeno pravo istorijski utemeljeno“.

– I svi nasrtaji na degradaciju te vjekovne institucije, koja je u temeljima Crne Gore i koja je sastavni dio dinastija, u stvari su bili pogrešan put. Pozdravljam sve korake koji idu u razrješenju stvari, a ne na pokušaju nametanja. Ukoliko ugovor ima adekvatne elemente i u skladu sa zakonskim propisima, ne vidim zašto bi nekome to smetalo, ali ovdje je postalo trend da je najlakše optužiti zvanični Beograd. Manastiri koji postoje tamo i sve drugo tamo je nesumnjivo nešto što pripada toj vjerskoj zajednici – kazala je Novaković Bursać, gostujući na N1.

Na pitanje računa li SNSD na podršku SPC-a, rekla je da je SPC previše ozbiljna vjerska organizacija.

– Mislim da ne stoji da bilo koja politika može da je zloupotrebljava, postoje političari koji se žele približiti određenoj grupi birača – rekla je Novaković Bursać.

Komentarisala je i situaciju na Kosovu i rekla je da Republika Srpska u okviru BiH i Kosovo kao dio Srbije su povezani u jednoj stvari, a to je da li će se i u kojoj mjeri poštovati pravo.

– To je stvar samo toga. Ovo sto se dešava da se nametne dokumenti je moguća kap koja bi prelila čašu i strpljene Srbije, i prema tome se državni vrh dobro ponio, jer previše smo mi u regiji bez potrebe ušli u neke tenzije – rekla je.

Kazala je i da SNSD „nije bio protiv EUFOR misije ovdje, nego protiv načina demonstriranja njihovog prisustva, kada su počeli bez ikakve potrebe da se vozaju oko vrtića i kulturnih institucija“.

O putu BiH ka NATO svezu, je navela da su tu potpuno jasni.

– Izađite na sajt NATO-a i vidite kakav je status BiH u pogledu saradnje ili potencijalnog pristupanja. Mi smo tu potpuno jasni, pratimo stavove Srbije i tu smo potpuni. BiH u ovom trenutku nije aktivirala MAP i nije poslat ANP. Nastojimo ostati neutralni – istaknula je.

Ukidanje akciza na gorivo

Naglasila je i da je status Republike Srpske uvijek u fokusu, jer je to preduslov za razvoj.

– Očuvanje nadležnosti, očuvanje stabilnosti i ekonomski napredak naše su ključne teme – rekla je.

Hoće li biti ukidanja akciza na gorivo?

– Pred nama je vrijeme pa ćemo vidjeti. Mene raduje da je u Banjaluci na nekoliko pumpi spala cijena ispod 3 KM, i nadam se da će se taj trend nastaviti, a sve mjere moramo pažljivo aktivirati kada bude zaista neophodno, da li će Dom naroda stići to da odradi do kraja mandata vidjećemo – zaključila je.