Novaković Bursać: Za održavanje izbora budžet nije prepreka

14
Foto: SRNA

Nakon što Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u četvrtak nije dobio neophodnu podršku poslanika, otvorena je rasprava u javnosti da li to znači da će izbori definitivno propasti ove godine i ko će biti krivac za to.

Sve oči su za sada uprte u HDZ BiH i vladajuću većinu iz Srpske – SNSD, DNS i Ujedinjena Srpska, čiji poslanici u četvrtak nisu glasali za usvajanje navedenog prijedloga budžeta zbog čega su odmah optuženi od strane ostalih političkih partija da će biti jedini krivci ako do izbora ne dođe.

Ove stranke, međutim, odbacuju navedene optužbe navodeći da se izbori mogu održati bez obzira na to da li je budžet usvojen ili ne. Ističu da je rušenje predhodnog dogovora lidera SNSD, HDZ i SDA doveo do obaranja budžeta. Za sve krive SDA, koja je, kako tvrde, iznudila epilog koji se desio u četvrtak u parlamentu.

Procedura

S tim se slaže i predsjednica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, koja za Srpskainfo kaže da je funkcionisanje institucija na nivou BiH moguće samo na bazi poštovanja principa i dogovora među partnerima koji formiraju Savjet ministara.

Kako se u četvrtak na sjednici Savjeta ministara pokazalo da, usljed sukobljenih stavova između SDA i HDZ, postignuti politički dogovor očigledno ne važi, Novaković Bursaćeva kaže da je SNSD povukao svoju namjeru o usvajanju budžeta u prvom čitanju.

– Radi mehanizma odlučivanja u Predstavničkom domu moguće je da će on proći u drugom krugu, ali to opet ne znači i konačno usvajanje, jer o prijedlogu mora da se izjasni Predstavnički dom u drugom čitanju i Dom naroda – objašnjava ona.

Izgovor CIK-a

Na pitanje da li bi to onda moglo dovesti do odgađanja izbora, ona ističe da sama odluka o budžetu nije nikakva prepreka za pripremu izbora, već da CIK to koristi kao izgovor da ih ponovo odgodi.

– Otkako je izabran nelegalni sastav CIK, cijela javnost je suočena s neprimjerenim uslovljavanjima i nelegalnim odlukama ovog organa što daje za pravo svima koji sumnjaju u dobre namjere te Komisije kada su u pitanju lokalni izbori u BiH u ovoj godini. SNSD se zalaže da se izbori organizuju u zakonom predviđenom terminu – poručuje Novaković Bursaćeva.

Glasovi

Podsjećamo, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u četvrtak nije dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te će ići na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma. Za Prijedlog budžeta glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva uzdržana.

– U prvom krugu nije postojala entitetska većina. Potrebno je da se Predstavnički dom izjasni u drugom krugu, u prvom glasanju. To će se najvjerovatnije desiti u narednih sedam dana, ponovo na sjednici Predstavničkog doma – pojasnio je nakon sjednice predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović.

Od 11 poslanika iz Republike Srpske koji su prisustvovali sjednici, sedam je bilo protiv usvajanja budžeta (SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska), tri su bila za (Mirko Šarović iz SDS i Mira Pekić iz PDP, te Adil Osmanović iz SDA), dok je Branislav Borenović iz PDP bio uzdržan. Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ.