Novaković Bursać: Reagovanje MIP-a u kategoriji političkog pamfleta i pritiska na srpske diplomate

76
Foto: Klix.ba

Reagovanje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara na pismo diplomata iz reda srpskog naroda po svom sadržaju i namjeri spada u kategoriju političkog pamfleta i pokušaja neprikladnog pritiska na autore, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać povodom reagovanja MIP-a o obilježavanju 1. marta.

– Saopštenje je zasnovano na klasičnoj zamjeni teza jer, ukoliko postoji osoba i institucija koja se može proglasiti simbolom neustavnog i protivzakonitog djelovanja, te kontinuiteta u opstruisanju pravnog sistema sopstvene zemlje, onda je to (ministar inostranih poslova) Bisera Turković koja trenutno predvodi MIP, a nikako diplomate, koji su s pravom digli glas protiv bespravnih pritisaka, nepravde i diskriminacije istakla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je ukazala da uzurpacije pozicija, lažiranje stavova i lažno predstavljanje BiH na vanjskom planu, a nepotizam i nebriga za red i predak u MIP-u koje je uspostavila na unutrašnjem planu, u pravom svjetlu odslikavaju BiH po mjeri i viziji Bisere Turković, u kojoj se upravo generisanje straha, politička i svaka druga manipulacija proglašava državnom politikom koja se provodi kroz institucije na čijem su čelu ona i slični.

– Da je BiH normalna zemlja, Bisera Turković bi odavno već bila smijenjena zbog kršenja Ustava i zakona, međutim, da je nema možda ne bi bilo toliko vidljivo i jasno kakvu to zemlju zamišljaju i prave Bisera Turković i njena „braća“, posebno ona muslimanska – ocijenila je Bursaćeva.

Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da će istupi dijela ambasadora i generalnih konzula, koji su odbili instrukcije o obilježavanju 1. marta, biti osnov za poziv na odgovornost zbog kršenja principa diplomatske službe.

Iz Ministarstva su naveli da je zakon, kojim je 1. mart utvrđen kao praznik, donesen u ratu i da je još na snazi, te da postoji obaveza da se postupa u skladu s njim.

Srpski ambasadori i generalni konzuli BiH uputili su 19. februara otvoreno pismo kojim obavještavaju Turkovićevu da neće prihvatiti njenu instrukciju kojom zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od takozvanog dana nezavisnosti BiH, 1. marta obilježe ovaj nepostojeći praznik.