Novi „frojdovski“ lapsus Bajdena: Pomiješao Obamu i Trampa

10
Foto: AP Photo/Susan Walsh

Američki predsjednik Džo Bajden, tokom govora u srijedu, pomiješao je bivše predsjednike Baraka Obamu i Donalda Trampa, kako je objasnio, u „frojdovskom lapsusu“.

– Još 2009. godine, tokom takozvane Velike recesije, predsjednik me je zamolio da ja upravljam tim dijelom, tadašnji predsjednik Tramp – rekao je Bajden okupljenima u Pensilvaniji, prenosi „Foks njuz“.

On se zatim izvinio i rekao da je riječ o „frojdovom lapsusu“, a zatim objasnio da je Tramp bio posljednji predsjednik koji je bio protivkandidat Obami, dok je Bajden vršio dužnost potpredsjednika.

Njegova omaška u govoru kao i naknadno objašnjenje izazvali su rekacije američke javnosti, prije svega onih koji su Bajdenovi politički protivnici.

– Mislim da Džo Bajden možda ne zna šta je to „frojdovski lapsus“ – poručili su iz kancelarije republikanskog senatora Džoša Holija.

Bilo je i drugih komenatara na društvenim mrežama koji su ukazivali da je ovom izjavom Bajden „upravo zbunio i Trampa i Obamu“, kao i da „objašnjenje da se radi o frojdovskom lapsusu znači da on ima neka podsvesna osjećanja prema svom bivšem šefu“.

Bajden je ovaj novi lapsus napravio tokom posjete Pensilvaniji, gdje je u srijedu u industrijskom pogonu za proizvodnju kamiona „Mack Trucks“ najavio nove napore svoje administracije koji treba da ohrabre građane i kompanije da kupuju američke proizvode.