Beograd: Tokom nereda povrijeđeno najmanje 19 osoba, više od 70 uhapšeno

24
Foto: Nova.rs

Ekipe Hitne pomoći zbrinule su najmanje 19 osoba nakon sinoćnjih nereda u Beogradu. Uhapšeno je više 70 demonstranata. Na meti napada tokom protesta ispred Skupštine bile su i brojne novinarske ekipe.

Među povrijeđenima su i članovi novinarskih ekipa, a fotoreporter agencije Beta M. M. morao je tokom noći da ostane na Urgentnom centru zbog frakture lobanje.

Na meti napada i u petak uveče bili su i novinari Kurir televizije, agencije Tanjug, televizije N1, televizije Al Džazira.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Demonstranti su ih ometali tokom izvještavanja, otimali mikrofon, vrije]ali ih, gurali i udarali, oštetili opremu.

Jedanaest povrijeđenih tokom nereda ispred Skupštine u Beogradu prevezeno je u Urgentni centar, a osam na Vojnomedicinsku akademiju.

Jedan demonstrant uboden je nožem u nogu, a zbog toga je uhapšen 47-godišnji muškarac.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema posqednjim informacijama koje ima RTS, zbog nereda je privedeno najmanje 70 demonstranata.

Oni su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na zgradi parlamenta.

Protest u Beogradu je počeo mirno, ali je grupa demonstranata isprovocirala nemire u više navrata. Prvi put oko 21.30 kada su probili zaštitnu ogradu ispred Skupštine u namjeri da u nju uđu. Pripadnici policije su ih u tome spriječili.

Uslijedilo je zatišje do 23.00, kada su demonstranti policiju i Skupštinu zasuli kamenicama, bakljama, petardama, topovskim udarima.

Policija ih je potisla ka Pionirkom parku, Trgu Nikole Pašića i Bulevaru kralja Aleksandra, gdje su se nastavili nemiri i incidenti.

Ispaljene su velike količine suzavca, a situacija se smirila nešto poslije ponoći.

Skupu u Beogradu prisustvovali su građani različitih orijentacija, od krajnje desničarskih do ljevičarskih, koji su se tokom večeri međusobno koškali i prepirali.

Najveći broj građana nije želio da učestvuje u nemirima i uglavnom je mirno protestovao oko Skupštine i izrazio svoje nezadovoljstvo. Oni su pozivali i na okončanje nasilja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Napeta situacija bila je i u Novom Sadu. Demonstranti su nakon okupljanja na Trgu slobode krenuli ka auto-putu za Beograd kako bi ga blokirali, ali ih je u tom spriječio kordon policije koji je zatvorio put Novi Sad – Zrenjanin i time onemogućio blokadu.

Demonstranti su se zatim vratili u centar grada, gdje su na kratko blokirali Most slobode, a zatim nastavili miran protest.

U više gradova Srbije, između ostalih Čačku, Užicu, Kraljevu, Kruševcu, održani su mirni protesti. Građani su se okupljali na gradskim trgovima, zatim prošetali ulicama i razilazišli bez incidenata.

Vučić: Nasilnici će biti poraženi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nasilnici biti poraženi, i da će dobar dio biti pohapšen.

– Moraće da odgovaraju za sva zlodjela koja su počinili i u to nema sumnje. Mislim da su sve maske pale. Vidjeli ste večeras, policija se sklonila potpuno, a onda su počeli da se tuku desničari i ljevičari između sebe. Kad je došlo do međusobnih obračuna, taj koji se uplašio i koji je ubo nekoga je pobjegao preko ograde moleći policiju za pomoć. Pa je i taj koji je izboden molio za pomoć. I njemu je policija pomogla. Uhapšeni su i jedan i drugi, policija je omogućila medicinsku pomoć licu koje je ubodeno – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za TV Pink.

Vučić je rekao da su “neki koji su tobož bojkotovali izbore pozivali ljude da zatvore auto put kod Novog Sada”.

– Ponosan sam na Srbiju što je trpeljiva i strpljiva i što im niko ne odgovara – rekao je Vučić i zahvalio se policajcima.

Zamolio je ljude da ne izlaze na demonstracije zbog situacije sa virusom korona.