Novi Sad: Sukobili se demonstranti i policija, kamenovana Gradska kuća, hapšenja i ples

32
Foto: Nova.rs

Interventne jedinice policije formirale su večeras kordon na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novos Sadu, a nekoliko stotina demonstranata stoji naspram njih na prilazima Trgu i zviždi policiji, baca petarde i uzvikuje uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Policija je prethodno večeras oko 22.00 sata suzavcem intervenisala protiv demonstranata koji su duže od jednog sata neometano demolirali Gradsku kuću, jedan od simbola Novog Sada, u strogom centru grada.

Oni su policajcima uzvikivali “Idite na Kosovo!”. Nekoliko demonstranata je privedeno. Preostali demonstranti su samoinicijativno očistili dio Trga slobode od krša koji je ostalo poslije protesta. Pojedini demonstranti stavili su flašice s vodom ispred policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija, a neki od demonstranata su i zaplesali ispred policajaca.

Nekoliko desetina demonstranata, od kojih su neki nosili “fantomke”, prethodno su duže od sata, potpuno neometano, demolirali Gradsku kuću. Oko 20:30 demonstranti su zapalili vatru na ulazu u Gradsku kuću, koja je sjedište gradonačelnika i Gradskog vijeća, a oštetili su i obližnji restoran “Mekdonalds”.

Foto: Nova.rs

Oni su kamenicama razbijali prozore na Gradskoj kući i ubacivali zapaljene baklje i “molotovljeve koktele” kroz prozore, koje je potom neko unutra gasio.

Bacali su i petarde i “topovske udare” u Gradsku kuću. Za sve to vrijeme, policija nije intervenisala, niti je obezbjeđivala Gradsku kuću. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je za večerašnje rušilačke demonstracije optužio opozicione lidere.

Najprije se večeras nekoliko hiljada ljudi okupilo na protestu zahtjevajući ostavke članova Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije koronavirusa, kao i čelnika države. Neko od demonstranata razbio je staklo na ulaznim vratima u Radio-televiziju Vojvodine (RTV) kada je jedan muškarac povrijeđen i njega je odvezao taksi pošto je hitna pomoć kasnila.

Očevici su ispričali da je on rasekao nogu kada je njome razbio staklo. Kazali su da je on teško povrijeđen i da je izgubio mnogo krvi. Na čelu kolone demonstranata bilo je stotinak desničara koji su pozivali na razbijanje RTV-a.

Ispred RTV-a je došlo i do manjeg fizičkog obračuna među demonstrantima. Desničari su bacali na zgradu flaše vode i limenke, a zaposleni su im to vraćali sa prozora RTV-a. Kada je razbijeno staklo na ulazu u RTV, pojavila se interventna policija pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Demonstranti su gađali policiju limenkama i kamenjem, a policajci su napravili kordon ispred RTV-a. Demonstranti su kamenovali i prostorije Srpske napredne stranke i porazbijali izloge na stranačkim prostorijama.

Foto: Nova.rs