Novi sudija Ledi Bianku, „progurao“ ga Vehabović

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novi strani sudija Ustavnog suda BiH trebalo bi da bude Albanac Ledi Bianku, u čijem izboru je izuzetno značajnu ulogu imao aktuelni sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović za koga su mediji ranije pisali da je tokom rata imao značajnu ulogu u AID-u, muslimanskoj obavještajnoj službi, piše Glas Srpske.

List navodi, pozivajući se na neizmenovani izbor iz diplomatskih krugova, da su se Bianku i Vehabović upoznali u Starzburu gdje je Bianku bio sudija.

Binaku u Ustavnom sudu treba da zamijeni moldavskog sudiju i trenutno potpredsjednika Ustavnog suda Tudora Pantirua, a izvor Glasa navodi da je izbor budućeg sudije podržao i Pantiru.

Izvor banjalučkog dnevnika ističe se ne smije zanemariti činjenica da je Bianku od 2003. do 2006. godine bio savjetnik predsjednika Albanije i predsjednika albanskog parlamenta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je ranije da bi novi sudija Ustavnog suda trebalo da bude Albanac iz Albanije, ali nije otkrio ime, te istakao kako je to produkt lobiranja muslimanske strane iz Sarajeva i da Republika Srpska nema razloga da vjeruje u njegovu objektivnost.