Nović: Bećirović nastupa kao da je BiH samo zemlja Bošnjaka

12
Foto: Klix.ba

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović rekao je da bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović očigledno nastupa kao da je BiH zemlja bez Srba i Hrvata, bez bilo koga drugog osim pripadnika njegovog, bošnjačkog naroda.

Nović je izjavio Srni da Bećirović misli da živi u zemlji Bošnjaka, lažno prikazujući da pripada onima koji žele građansku državu, a pripada onima koji nisu ni za unutrašnji, ni za regionalni, pa ni za globalni mir.

– To je čovjek koji očigledno ne smatra da je BiH zemlja tri naroda i dva entiteta i da bez unutrašnjeg konsenzusa, dijaloga, dogovora nema nijednog stava koji može biti validan u međunarodnim odnosima – rekao je Nović, reagujući na Bećirovićev stav da su punopravno članstvo u EU i NATO strateški ciljevi BiH i da BiH nije neutralna nego opredijeljena.

Nović je istakao da Bećirović nikada za sve ove godine od kada se bavi politikom nije rekao nijednu lijepu riječ za druge narode i njihova prava.

– Potpuno je jasno da nam je i onda kada smo nedavno bili u sjedištu NATO-a nedvosmisleno rečeno da NATO isključivo insistira na saradnji sa BiH, a ne na njenom članstvu sve dok se ne postigne unutrašnji konsenzus. Naravno, to ne važi za one kao što je Bećirović i njemu slični koji misle da mogu sa BiH upravljati na način da druga dva naroda potpuno ignorišu i da misle da je BiH njihova država – naglasio je Nović.

On je rekao da se jednako tako odnose i oni koji pred međunarodnim zvaničnicima iznose da se plaše Srbije i granice sa Srbijom, huškajući tako i stvarajući klimu protiv naroda.

– Umjesto da se grade dobri odnosi sa susjedima – Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, da se ti odnosi unapređuju, oni ne žele bilo kakvu vrstu dijaloga. Oni nisu za mir, ni unutrašnji, ni regionalni, pa ni globalni – rekao je Nović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović tvrdi da su punopravno članstvo u EU i NATO strateški ciljevi BiH. On je rekao da je na sastanku sa delegacijom Sjevernoatlantskog savjeta prenio da BiH „nije neutralna nego opredijeljena“.