Nović: BiH konačno mora da se oslobodi stranog uticaja

19
Foto: Klix.ba

Šef Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović smatra da je vrijeme da se u BiH krene potpuno novim putem usaglašavanja, dogovora i zajedničkog stava svih naroda i rukovodstava na nivou BiH, te dodaje da BiH definitivno treba da bude suverena zemlja, koja, ako želi ići putem evropskih i drugih integracija, konačno mora da se oslobodi stranog uticaja.

Nović je istakao da u narednom periodu očekuje da se strasti počnu smirivati i da se u stranu potisnu emocije i lični doživljaji kod bilo koga, te da se ozbiljno pristupi razmatranju zakona o Ustavnom sudu BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Odgovarajući na pitanje da li će to biti moguće imajući u vidu da su bošnjački političari protiv odlaska stranih sudija, on je rekao da svi treba da se okupe i odgovorno razgovaraju, sa argumentima, bez emocija, bez teških riječi i da otvoreno počnu mijenjati stvari u zemlji.

– Ako želimo razgovarati, to će biti dovoljno da svi u komisijama u parlamentu sjednemo i da stručnjaci kažu šta to u zakonu ne valja, šta treba amandmanski mijenjati – naveo je Nović.

On je istakao da taj zakon ne treba da bude na štetu bilo kog naroda u BiH.

– Posebno stranci i ambasade odgovornih zemalja politički i diplomatski mudro treba da kažu da je došlo vrijeme da se o tome razgovara i nalaze rješenja. Plašim se da u ovoj fazi nemaju dovoljno snage da stranim sudijama kažu da treba da odu iz ove zemlje. BiH sasvim sigurno ima daleko kvalitetnije kadrove za članove Ustavnog suda od onih koji kao strane sudije danas sjede i tamo odlučuju – rekao je Nović za „Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme prijetnji i u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i da ga upozorava.

– Ako neko misli da će uplašiti srpski ili hrvatski ili bilo koji narod u BiH, grdno se vara. Ne treba stoga sa najviših mjesta upozoravati srpski narod i poručivati mu da „pazi šta radi“. To je krajnje loša poruka onih kojima su puna usta BiH – naveo je on.

Nović smatra da poruke iz FBiH da im ne pada na pamet da bude definisana međuentitetska linija razgraničenja, iako je i to dejtonska obaveza, znače antidejtonski pristup, te navodi da, ako je Dejtonski sporazum naložio da bude utvrđena međuentitetska linija i razgraničene Republika Srpska i FBiH, niko u Dejtonu nije rekao da je to granica, niti danas iko pretenduje da to kaže.

On je naglasio da se često manipuliše time kako će BiH u dogledno vrijeme otići u ratni sukob, te dodao da je to priča bez osnova i da od toga nema ništa.

Nović smatra da je ključni problem što nema političke volje da stvari budu rješavane.

– Neka niko iz FBiH ne poručuje kako se Srpska odnosi prema Dejtonskom sporazumu kao prema švedskom stolu i kako sa njega uzima samo ono što ona hoće, a u suštini kod Bošnjaka je taj odnos prema švedskom stolu revnosniji nego u samoj Švedskoj. Pitanje osporavanja definisanja međuentitetske granice je dokaz da osporavaju Dejtonski sporazum – naveo je Nović.

Prema njegovim riječima, ovakva politička situacija najviše ide naruku „onima koji žele da BiH bude što manje ozbiljna država i ne čudi što građani BiH masovno odlaze iz BiH, jer vape za pravnom državom“.

Nović je istakao da je sramotno govoriti da je ovo što traži Srpska blokada.

– Svi zaposleni, državni službenici i zvaničnici Srpske idu na posao i šta je problem ako je Srpska digla svoj glas protiv odluke Ustavnog suda. Niko iz Srpske ne radi na štetu jednog naroda, ali želi da zaštiti svoja prava i ono što mu pripada – poručio je on.

Nović smatra da time što članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odobravaju da na granicu BiH i Hrvatske dođu snage Fronteksa najdirektnije priznaju da nemaju povjerenje u institucije BiH, ni u Graničnu policiju, ni u Sipu niti u jednu instituciju na nivou BiH, te da očigledno žele stranu silu na granicama BiH.