Nović: Krajnje vrijeme za srpsko jedinstvo

14
Foto: Klix.ba

Krajnje je vrijeme za jedinstvo svih političkih stranka iz Republike Srpske koje bilo da su vladajuće ili opozicione u odbrani Srpske moraju biti jednoglasne baš onako onako kako to čine partije u Federaciji BiH kada im nije po volji ono što radi Kristijan Šmit i u napadima na Srpsku, smatra predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.

– Svaki čovjek u Republici Srpskoj treba da duboko razmišlja i procjenjuje šta se to dešava u BiH, odnosno u FBiH, povodom najave Kristijana Šmita da će nametnuti odredbe Izbornog zakona u BiH – izjavio je Srni Nović.

Nović je konstatovao da ovih dana stranke iz Sarajeva pokazuju nepodijeljeno jedinstvo, bez obzira na politička, stranačka i druga opredjeljenja i da su uvijek jedinstveni tamo kada treba napadati, „kinjiti”, blatiti i rušiti Republiku Srpsku i njene institucije“.

– U tome im je potpuno jedinstvo zagarantovano od svih političkih lidera, partija i svi jednako misle, bez obzira da li su u vlasti ili u opoziciji. To ozbiljno ukazuje kako kada visoki predstavnik treba da nametne zakone ili neka druga akta protiv Republike Srpske, to pozdravljaju zdušno i uz aplauze dižu ga u zvijezde, a kada je obrnuto onda iskopaju za Šmita šta je rekao prije 10 ili 15 godina u Bundestagu u Njemačkoj – ocijenio je Nović.

Nović ističe da je očigledno da vode politiku protiv svih drugih, samo ne protiv svojih interesa.

– To je samo jedna dimenzija, ali me zabrinjava druga dimenzija. Pitam se i upućujem pitanje svim političkim liderima u Republici Srpskoj, svim njihovim rukovodstvima i građanima Republike Srpske da li je ovo posljednji trenutak osveštenja, da li je ovo poslednji trenutak pokazivanja da moramo prevazići međusobne razlike i u Narodnoj skupštini Republike Srpske – jedinstveni kada je u pitanju interes Republike Srpske i posebno onda kada Šmit nameće zakone kojima ruši institucije i biće dejtonske Republike Srpske – istakao je Nović.

On pita da li će se konačno osvijestiti pojedinci, posebno oni opozicioni iz SDS-a, PDP-a, DNS-a i svi drugi opredijeliti da zajedno sa trenutno vladajućom strukturom u Republici Srpskoj kažu – „hitno sjedamo i donosimo odluku da moramo biti jedinstveni o ključnim pitanjima odbrane Republike Srpske“.

– Da li će se dogoditi nekada da svi jedinstveno izađemo na plato Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Trebinja ili Bileće i da mi zajedno plebiscitarno kažemo da smo protiv odluka koje nameće visoki predstavnik? Bojim se da je ovo posljednji trenutak kada bismo trebali da stavimo prst na čelo i opredijelimo se za budućnost Republike Srpske – poručio je Nović.