Nović: Problemi u BiH nisu od juče, politikantstva suvišna

27
Foto: Klix.ba

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da u parlamentu BiH ne treba ulaziti u predizborne kampanje, nego se okrenuti stvarnosti.

– Svi koji predlažu bilo kakve izmjene Ustava i Izbornog zakona jako dobro znaju, kao što i mi znamo, šta su problemi u BiH i da oni ne traju od juče, već nekoliko godina – izjavio je Nović novinarima.

Osvrćući se na inicijativu bošnjačkog delegata u Domu naroda Denisa Bećirovića za ustavne izmjene, Nović je upitao zar je sada nekome problem nesprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, a nije mu smetalo kada je u prethodnom mandatu na nivou BiH formirana vlast.

– Tad nikome nije smetalo, a sad se pokreće to pitanje jer su došli neki drugi da to rješavaju – rekao je Nović.

Ističući da ovo pitanje treba rješavati, Nović je podsjetio da je SNSD, politička opcija iz koje dolazi, imao nekoliko rješenja za slučaj „Sejdić-Finci“, ali da na nivou BiH nije postajala politička saglasnost za ovo krupno političko pitanje.

– Sve ostalo se može podvesti pod sferu politikantstva – dodao je Nović.

Osvrćući se na Bećirovićevu inicijativu da Savjet ministara pripremi informaciju o usklađivanju nastavnih planova i programa Republike Srpske i Srbije sa posebnim osvrtom na usklađenost ovih planova i programa sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, Nović je podsjetio da je obrazovanje u nadležnosti entiteta i kantona.

On je naveo da osim zakona koji regulišu sve nivoe obrazovanja u BiH postoji i komisija zadužena za utvrđivanje jezgra u obrazovnim planovima.

– Ako je nešto sporno, ne razumijem zašto onda postoji Konferencija obrazovanja na nivou BiH, koju smo formirali prije nekoliko godina i koju čine svi ministri obrazovanja na nivou BiH, dakle i kantona, i entiteta i Brčko distrikta – upitao je Nović i zaključio da je cilj inicijative nešto drugo.