Nović: Slogom u Srpskoj suprotstaviti se nasrtajima

15
Foto: Avaz.ba

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je u da je sloga svih stranaka u Republici Srpskoj najbolji odgovor namjerama SDA i nekih međunarodnih zvaničnika da od nje naprave ljušturu.

Nović je u intervjuu za Srnu rekao da u prošlom četvorogodišnjem mandatu nije postojala volja, u prvom redu SDA, da BiH napravi iskorak naprijed u pregovorima o statusu, odnosno o budućnosti BiH.

– Sva njihova strategija bila je da se omalovaži Republika Srpska, da se njene institucije svedu na ništavilo i da se sve okreće ka Ustavnom sudu BiH koji je produžena ruka SDA – smatra Nović.

On je napomenuo da se stvari u BiH nisu pomijerale naprijed zbog sukoba unutar FBiH koja za cijeli mandat nije formirala novu vladu pa je sve imalo odraz i na rad parlamenta na nivou BiH.

– SDA je igrala dvostruku igru i sa opozicijom šurovala kada god im je trebalo da ostvare neke svoje ciljeve i tu su imali najsnažnijeg faktora za te ciljeve – ocijenio je Nović.

SDA ne želi izmjenu Izbornog zakona BiH

Nović je ocijenio da zbog sukoba Bošnjaka i HDZ-a BiH Interesorna radna grupa nije uspjela da usaglasi izmjene Izbornog zakona BiH i međunarodni posrednici nisu uspjeli napraviti pomak u razgovorima.

– Izborni zakon i ne može biti promijenjen jer SDA ne želi da se na tom polju naprave bilo kakve promjene. Da je bilo dobre volje i želje, Izborni zakon je mogao u 90 odsto stvari da se završi dogovorom – smatra Nović, ističući da je bilo očigledno da su SDA, PDP, SDS i neke stranke iz FBiH smatrale da je sasvim dovoljno da promijene Centralnu izbornu komisiju (CIK), da u nju imenuju svoje ljude i sada polažu najveće nade da će im na tacni donijeti pobjede.

Na sceni rušenje Dejtonskog sporazuma

Komentarišući tvrdnje pojedinih međunarodnih zvaničnika i ambasadora u BiH da treba nastaviti sa ukidanjem nadležnosti Republike Srpske, pa čak i nju, te stvoriti građansku BiH, Nović je rekao da građani Republike Srpske moraju da znaju da je potpuno lažna njihova diplomatija i tvrdnje da se želi sačuvati Republika Srpska i ustavno uređenje u BiH po dejtonskom ustavu.

– Njihove sve snage su usmjerene ka rušenju Dejtonskog sporazuma i rušenje Republike Srpske. Sve snage će usmjeriti da se nadležnosti Republike Srpske prenesu na nivo BiH, a da se od Srpske napravi prazna ljuštura samo sa imenom. Priče brojnih ambasadora kako podržavaju Dejtonski sporazum je licemjerna jer ih u tome demantuju njihovi potezi i što čine po kuloarima i unutar OHR-a, gdje se dogovaraju određeni projekti kako bi se napravilo što manje Republike Srpske, a što više BiH – pojasnio je Nović, ističući da sve to vodi u ozbiljan sukob unutar BiH.

U OHR-u već postoji dokument o zajedničkim udžbenicima

Nović je napomenuo da otuda potiču i najnovije težnje Kristijana Šmita koji smatra da obrazovni sistem u BiH treba biti na nivou BiH, jer su mu „dušebrižnici iz Sarajeva ponudili papir koji je već odavno na stolu u OHR-u kako treba donijeti jedinstven obrazovni zakon na nivou BiH, a posebno da se naprave zajednički udžbenici iz istorije“.

– Jadna je to istorija koju bi nametao visoki predstavnik, a mi po njihovom planu nećemo smjeti reći da smo iz Republike Srpske, da imamo ćirilicu, pismo koje neki nazivaju hijeroglifima – naveo je Nović.

Nović je napomenuo da svi u Republici Srpskoj moraju biti potpuno svjesni da je jedino rješenje „zbijanje političkih stranaka, zbijanje redova i izbjegavanje međusobnih sukoba i svađa“.

– Moramo svi imati na umu da Republika Srpska nikada nije bila ovako ugrožena i da se uništavaju njena ovlaštenja – ocijenio je Nović.

OBA je odavno bez nadzora

Nović je ocijenio da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) već odavno izašla izvan ozbiljnih procjena i nadzora u BiH.

– Ovom agencijom se više niko u BiH ne bavi – istakao je Nović.

Nović konstatuje da niko nije razmatrao plan za 2022. godinu niti je iko vidio procjene OBA kuda ide BiH.

– Ko je vidio procjene OBA o kretanjima kriminala i terorizma? OBA se uglavnom bavi zadacima koje dobija iz nekih ambasada, OHR-a i naslonjena je na pojedince iz stranaka u Sarajevu – istakao je Nović.