Novitović: Stanje nije alarmantno, Petrović se ponaša suprotno Zakonu o zaštiti i spasavanju

4
Foto: SRNA

Stanje u Bijeljini u vezi sa vodostajima nije alarmantno, situacija je pod kontorolom nadležnih, a jedino što je zabrinjavajuće jeste ponašanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića koji je se ponaša suprotno Zakonu o zaštiti i spasavanju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite (RCUZ) Milan Novitović.

– Što se tiče regije Bijeljina i Zvornik imamo upozoranja i povećanu opreznost s obzirom na tu količnu padavina, protok i propuštanje vode na hidrocentralama – istakao je on i dodao da stanje nije alarmantno i da nadležni prati sve parametre iz časa u čas.

Novitović je rekao da je za RUCZ osnovni dokument u ovakvim situacijama Zakon o zaštiti i sasavanju i da je obaveza zaštiti svakog građanina Republike Srpske i njegovu imovinu „bio on ili ne po volji Petorvića“.

– RUPC i sve institucije Republike Srpske rade na zaštiti građana Srpske, prirodnih dobara i imovine bez obzira da li je riječ o Semberiji, Hercegovini ili zapadni djelovima – naglasio je Novitović nakon obilaska terena na teritoriji Bijeljine sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem i direktorom Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslavom Milovanovićem.

On je rekao da Petrović „nije ni čestit ni pošten prema građanima Bijeljine“.

– Nije preduzeo sve mjere porpisane planom odbrne od poplava i ne radi ništa u skladu sa Zakonom i zaštiti i spasavanju – izjavio je Novitović novinarima.

Novitović je, nakon što je obišao vodoprivredni objekat – ustava Janja i lokaciju Orlovo polje, ocijenio da su nadležne službe u Republici Srpskoj spremno dočekali obilne padavine i povećane vodotoke, te najkvalitetnije do sada sproveli preventivne mjere da bi spriječili povplave i štetu smanjili na najmanju moguću mjeru.

– Bilo je situacija kada su padavine bile i preko 250 i 300 litara po metru kvadratnom, ali i ovo je situacija kada smo prošli sa namjanjim mogućimi posljdicama i štetom – naveo je on.

On je istakao da su građani ozibljno shvatili upozorenja, sarađuju sa RUCZ i prižaju podršku, kao i sva javna preduzeća i institucije.

Novitović je ponovio da se prati situacija na svim vodostajima i na Uni i na Sani i na Vrbasu i na Bosni.

– Ovde pratimo stanje na Drini iz sata u sat i sve te informacije se slivaju i proslijeđuju u Vladu Srpske i svima koji bi u slučaju potrbe trebli da reaguju – kaže on.

Javna ustanova „Vode Srpske“ uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor jedan, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Srbiji rano jutros zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine pozvano je da prati obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se danas očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku rijeke Drine.

Nadležne službe Javne ustanove „Vode Srpske“ u saradnji sa Civilnom zaštitom preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava.