Nuždić: O zločinima nad Srbima u Sarajevu svjedoči 214 kazamata

41
Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da o razmjeri zločina nad Srbima u Sarajevu tokom posljednjeg rata svjedoči podatak da je bilo najmanje 214 lokacija na kojima su zatvarani, te istakao da svaka teza o Srbima kao nekakvim agresorima i „nekome ko vrši opsadu“ gubi smisao samim tim što su oni oduvijek bili sastavni dio ovog grada.

Nuždić je za Srnu istakao da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu svjedoči o hrabrosti i junaštvu Sarajevsko-romanijskog korpusa i pripadnika Vojske Republike Srpske.

On je rekao da je egzodus sarajevskih Srba uslijedio nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodajući da je to svjedočanstvo da je srpski narod oduvijek bio prisutan na tim prostorima.

– Pogrešno bi bilo reći da su Srbi stradali samo nakon Dejtona, jer upravo je ratni fitilj i zapaljen u Sarajevu raspisivanjem referenduma na kojem je ignorisana volja srpskog naroda, a zatim i ubistvom starog svata na Baščaršiji – rekao je Nuždić.

On je dodao da su zločini nad Srbima nastavljeni ubistvima istaknutih sarajevskih Srba i pripadnika JNA, te odvođenjem i ubijanjem Srba na Kazanima.

– O tome kakvi su zločini činjeni nad Srbima svjedoči podatak da je na teritoriji Sarajeva bilo najmanje 214 lokacija na kojima su zatvarani Srbi. Sve ovo govori u prilog tezi da su Srbi oduvijek postojali na teritoriji Sarajeva. Sve ovo konstatovala je i Međunarodna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu koja je utvrdila da su u ovom gradu činjeni mnogobrojni zločini nad Srbima i da je Sarajevo grad iz kojeg su Srbi etnički očišćeni – istakao je Nuždić.

Upitan kako ocjenjuje osude bošnjačkih političara na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Sarajevo nije bilo pod opsadom, nego je to bio etnički podijeljen grad, Nuždić je rekao da svi podaci koje je naveo govore u prilog tezi da su Srbi bili sastavni dio Sarajeva i da su nakon rata iseljeni sa njegove teritorije.

– Srbi sada predstavljaju statističku grešku, a prije rata bili su jedan narod koji je bio sastavni dio toga Sarajeva. Svaka teza o Srbima kao nekakvim agresorima i nekome ko vrši opsadu gubi smisao samim tim što su Srbi oduvijek bili sastavni dio Sarajeva – rekao je Nuždić.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas je obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je život položilo više od 4.000 srpskih boraca.