Nuždić: Pravosudne institucije BiH poručuju da je legitimno propagirati ratnohuškačke teze

10
Foto: SRNA

Pravosudne institucije BiH obustavljanjem istrage protiv Hamdije Abdića i Muhameda Švrakića šalju poruku da je sasvim legitimno propagirati ratnohuškačke teze, ocijenio je Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

Nuždić je rekao da ga ne iznenađuje obustavljanje istrage protiv Abdića i Švrakića imajući u vidu na koji način djeluju pravosudne institucije na nivou BiH, šaljući svakodnevno poruke da su Srbi građani drugog reda.

Napominjući da je za ovakvu tužilačku odluku trebalo dvije godine, Nuždić je Srni rekao da zato i ne čudi što se na podizanje optužnice u slučaju „Dobrovoljačka“ ili „Jošanica“ čekalo 30 godina, te što se mnoge optužnice za zločine nad Srbima neće ni dočekati.

On je naglasio da je žalosno ali i jako opasno sve što se dešava sa Tužilaštvom i Sudom BiH jer su to institucije koje bi trebalo da imaju dignitet, a evidentno je da postaju institucije za proizvodnju afera i stvaranje opšteg nezadovoljstva.

Nuždić smatra opravdanom najavu Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice da će podnijeti prigovor protiv, kako je naveo, nakaradne odluke Tužilaštva BiH.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić danas je Srni rekao da im je danas Tužilaštvo BiH poslalo dopis kojim ih obavještava da su donijeli naredbu o neprovođenju postupka u vezi sa krivičnom prijavom protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar i Muhameda Švrakića.

On je podsjetio da je prijavu protiv Abdića i Švrakića podnijela Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice u januaru 2022. godine zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, protivzakonitkog formiranja vojnih snaga, kao i napada na ustavni poredak.