Nuždić: Rezolucija o Srebrenici – krajnji rezultat rada Haškog tribunala

6
Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je gostujući u „ATV jutru“ da je da je rezolucija o Srebrenici čin samovolje Zlatka Lagumdžije koji je bez saglasnosti srpskog člana Predsjedništva BiH odlučio da ovu rezoluciju „progura“.

Nuždić je dodao da se ovaj put nije išlo na Savjet bezbjednosti kao 2015. godine jer bi se, kao i tada, kaže Nuždić, mogao očekivati ruski veto.

– Rezolucija će ići pred Generalnu skupštini i vjerovatno će biti usvojena – dodao je Nuždić.

Kako je dodao, ovo je jedan od najjačih udara na Republiku Srpsku.

– Preživjeli smo mi svašta, od nametanja odluka visokih predstavnika do svega ostalog, nametanje zakona, smjenjivanje funkcionera… Srpska će i iz ove borbe izaći kao pobjednik. Ipak, situaciju moramo da shvatimo krajnje ozbiljno s obzirom da se konstantnom tokom godina pokušava nametnuti haška praksa – dodao je.

Nuždić je poručio da je rezolucija o Srebrenici krajnji rezultat rada Haškog tribunala, koji je sve ove godine sudio Srbima za ratne zločine, istovremeno zaboravljajući na srpske žrtve.

– Haški tribunal je za Srebrenicu osudio skoro cjelokupno političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske, a s druge strane nemamo nijedne osuđujuće presude, imamo samo jedan nakaradni proces koji se vodi protiv Nasera Orića kojeg je Haški tribunal oslobodio – dodao je on.

Nuždić je dodao da je bojaznost u Republici Srpskoj opravdana kada je u pitanju njena ugroženost.

– Cilj rezolucije je dodatni pritisak na Republiku Srpsku, ali i Srbiju po pitanju određenih ciljeva – odnosno, otimanje Kosova i Metohije od Srbije – dodao je Nuždić.

Komisija utvrdila da se u Srebrenici nije desio genocid

U četvrtak je pred poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske prezentovanje izvještaja Nezavisne međunarodne komisije.

– Ovaj izvještaj je 2021. godine bio pred Vladom Republike Srpske i ona ga je razmatrala, nije to ništa nepoznato. Izvještaj proizilazi iz zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske 2018. godine kada je ukinut izvještaj iz 2004. godine, a onda je naloženo Vladi Srpske da formira Nezavisnu međunarodnu komisiju.Ovo je samo prezentovanje izvještaja koji već postoji i činjenica koje Nezavisna međunarodna komisija utvrdila – rekao je Nuždić.

Nuždić je pojasnio i šta je utvrdila ta komisija.

– Ona je utvrdila, između ostalog, da se u Srebrenici nije desio genocid. Takođe, utvrdila je da je u srednjem Podrinju stradalo 2.650 civila srpske nacionalnosti te da su mnogi i stradalih u Srebrenici bili legitimni vojni cilj, odnosno da su poginuli u proboju iz Srebrenice u događajima u julu 1995. godine – dodao je.

Nuždić je dodao da je problem što se, kada se govori o Srebrenici, cjelokupna svjetska javnost bazira samo na jul 1995. godine zanemarujući sve ono što se dešavalo prethodnih godina.

– Dešavalo se to da su oružane snage pod komandom Nasera Orića iz Srebrenice napadala nebranjena srpska sela i ubijali nedužno srpsko civilno stanovništvo. Kada smo radili Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata samo 1992. godine na području Srednjeg Podrinja imamo 26 masovnih stratišta – to su stratišta koja smo obrađivali, a u kojima je bilo četiri ili više stradalih u kojima je smrtno stradalo više od 560 srpskih civila. Odmah nakon toga, i 1993. godine se nastavljaju veliki zločini u Kravici, Skelanima, samo na ta dva mjesta imamo više od 109 smrtno stradalih lica srpske nacionalnosti. Sve ovo govori o obimu zločina koji su se dešavali nad Srbima – pojašnjava Nuždić.

O srpskim žrtvama se jako malo govori, a Nuždić dodaje da neki danas žele da kroje istoriju pomoću Haškog tribunala, iako je evidentno da se to ne može raditi – bilo koji sud može suditi samo pojedincima, a ne narodima, ma koliko neko želio da promijeni tu praksu.

– Nažalost, pravosudne institucije se nisu bavile zločinima nad Srbima i odatle proizilazi sva ova minimiziranja kada su u pitanju srpske žrtve. Poenta je u tome da je praksu Haškog tribunala nastavio Sud BiH. Za sve zločine koji su se desili nad Srbima presuđeno je jedno lice pred Sudom BiH i to na kaznu zatvora od tri godine nad Srbima u Srebrenici. Istovremeno, Srbi su osuđivani na stotine godina i više desetina njih – dodao je Nuždić.

Ovdje je na sceni veliko licemjerstvo prije sveg zapadnih ambasada i njihovih diplomatskih ambasada, kaže Nuždić.

– Svake godine kada imamo obilježavanje stradanja Srba u Podrinju, niko od tih predstavnika stranih ambasada se ne udostoji da dođe i obilježi ovo stradanje. Na taj način se šalje poruka Srbima da su oni građani drugog reda i da se ekskluzivitet žrtava daje jednom narodu nauštrb drugog – dodao je Nuždić.

O velikom narodnom mitingu „Srpska te zove“

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je da ga raduje činjenica da su juče i opozicione i stranke vlasti postigle dogovor da svi usvoje ovaj izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici, što pokazuje jedinstvo srpskog naroda.

– Očekujem jedan veličanstven miting, očekujem veliki broj ljudi koji će jasno izraziti svoj stav, a to je da je Republika Srpska vječna i da moramo uraditi sve što je moguće u njenoj odbrani. Naravno, imamo ponekad utisak da se ponavljaju devedesete godine i to nije daleko od istine zato što se ponovo dešavaju preglasavanja, minimalizuje se uticaj srpskog naroda i ne sluša se njegov glas. Međutim, razlika je u tome što vidimo poruke iz Republike Srpske koje su uvijek miroljubive i niko ne misli o ratnim sukobima, ali isto tako Republici Srpskoj niko ne može da zabrani da koristi sve svoje kapacitet u političkoj borbi u očuvanju svog integriteta – kaže Nuždić.

Nuždić kaže da su pritisci na Republiku Srpsku nastavljeni odmah nakon ratnih sukoba a oni su uvijek i bili tu.

– Dovoljno je da se podsjetimo kakva propagandna mašinerija je u ratu radila protiv srpskog naroda. Na kraju krajeva, i otvoreno stavljanje NATO saveza na stranu muslimana i Hrvata u ratu kroz bombardovanje Republike Srpske 1995. godine. Prije bombardovanja Srbije 1999. godine, 1995. godine je bombardovana Republika Srpska, čime su se NATO i zapadne zemlje jasno odredili na čijoj strani se nalazi i čiju priču će zastupati. Odmah nakon završetka rata, nastavljeni su pritisci na Republiku Srpsku oduzimajući njene nadležnosti koje su bile zagarantovane Dejtonskim mirovnim sporazumom, a svako onaj ko se drznuo da kaže bilo šta protiv te međunarodne zajednice je sankcionisan – kaže Nuždić.

Nuždić je dodao da smo svjedoci da se posljednjih nekoliko godina intenzivirala ovakva antisrpska priča, vjerovatno zbog teme KiM, ali ne smije se isključiti ni geopolitička situaciju u svijetu, odnosno sukob Ukrajine i Rusije, gdje je evidentno da je Rusija u tendenciji da završi sukob na njoj povoljan način te, kao što je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da se nekome očito žuri da se usvoji ova rezolucija o Srebrenici.

– Ovo čak nije ni okrugla godišnjica, ovo je 29. godišnjica. Zašto neko nije čekao tridesetu godišnjicu pa da usvaja jednu ovakvu rezoluciju? Evidentno je da se svijet mijenja i da je u zapadni centrima moći ova godina određena kao konačan obračun sa Republikom Srpskom, ali i Srbijom i njenom borbom za očuvanjem KiM pogotovo kada imamo u vidu da je tzv. Kosovo primljeno u Savjet Evrope, što je presedan koji nikada nije viđen da se jedna zemlja koja nije međunarodno priznata primi u Savjet Evrope. Istovremeno, ovdje su prekršeni mnogi postulati međunarodnog prava i bojim se da će i ova rezolucija koja se predlaže biti jedna „Pandorina kutija“, kao što je to svojevremeno bila okupacija Kosova, odnosno odluka NATO saveza da bombarduje Republiku Srpsku koja je otvorila „Pandorinu kutiju“ svijetu gdje su napravljeni presedani koji apsolutno poništavaju međunarodno pravo. Bojim se da će takav slučaj biti i nakon usvajanja te rezolucije – dodao je on.