Nuždić: Vojska i policija spriječili ponavljanje genocida nad Srbima

6
Foto: SRNA

Vojska i policija Republike Srpske bili su jedina brana i spriječili su da se nad srpskim narodom ponovi genocid kakav se desio iz četrdesetih godina prošlog vijeka, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Vitkor Nuždić.

Nuždić je istakao da ne treba sumnjati da bi se takav genocid i ponovio devedesetih godina da nije bilo organizovanih Vojske Republike Srpske i policije.

– Svako ko sumnja u to, treba da podleda šta se dešavalo prelaskom Vojske Hrvatske preko Save i kako su počeli masovni zločin od Sijekovca, pa na području cijele Posavine – rekao je Nuždić novinarima u Banjaluci uoči predavanja o istorijskom značaju Vojske Republike Srpske (VRS).

On je istakao da je VRS bila herojska i narodna vojska koja je spriječila genocid u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da treba biti svjestan da je Republika Srpska jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima.

Nuždić je ocijenio da je najveći uspjeh vojske i rukovodstva Republike Srpske taj što Srbi u proteklom ratu nisu bili u dvije kolone, nego jedinstveni u stvaranju i odbrani Srpske.

Prema njegovim riječima, kada se govori o gubicima, ne može se razdvojiti sudbina pripadnika VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske od pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske Krajine.

– Samim tim ukupni gubici su veći od 25.000 poginulih vojnika VRS i Vojske Republike Srpske Krajine, MUP-a Srpske i MUP-a Krajine – rekao je Nuždić.

On je naveo i podatak da Republika Srpska još traži 1.642 lica srpske nacionalnosti, među kojima ima i poginulih vojnika.

Istoričar Goran Latinović istakao je da je VRS ispunila istorijsku misiju i da je svojim borbenim angažmanom sačuvala srpski narod od realne mogućnosti ponavljanja zločini onog obima koji su se desili tokom Drugog svjetskog rata.

– Srpski narod se na teritoriji bivše BiH posljednji angažovao i u političkom i u vojnom smislu. VRS se pokazala nadmoćnom u odnosu na neprijatelje, pokazala da ne samo može daa sačuva teritorije koje kontroliše, nego i da ovlada nekim teritorijama za koje nije imala pretenzija, nego je reagovala na ofanzivna dejstva takozvane Armije BiH – naveo je Latinović.

Govoreći o Studentskoj brigadi u okviru VRS, on je rekao da je to bio jedan specifičan događaj u istoriji Odbrambeno-otadžbinskog rata, jedna od najčasnijih, ali i najtragičnijih stranica banjalučkog Univerziteta.

Nedeljko Madžar, koji je u ratu bio pomoćnik komandanta za moral, vjerske i pravne poslove 16. Krajiške motorizovane brigade, istakao je da bilo kakve insinuacije o Vojsci Republike Srpske kao osvajačkoj ili slične, apsolutno ne stoje.

Današnje predavanje organizovala je Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci povodom 32 godine od formiranja VRS.

Vojska Republike Srpske formirana je odlukom Narodne skupštine 12. maja 1992. godine i tokom rata kroz nju je prošlo oko 200.000 boraca.