Obilježavanje 29-godišnjice operacije „Koridor“

16
Foto: SRNA

Svetom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi, kod Modriče, danas je počelo obilježavanje 29 godina od operacije „Koridor“, najsloženije i najznačajnije operacije koju je izvela Vojska Republike Srpske ili bitke za život kako ju je narod nazvao.

Liturgiji koju u manastirskoj crkvi služi arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja prisustvuje veliki broj vjernika.

Nakon liturgije biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima. Potom je planirano obraćanje zvaničnika, a zatim i prigodan kulturno-umjetnički program.

Obilježavanju bi trebalo da prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Mara Milošević, Stevo Joksimović i Gordana Vidović, te članovi Moto-grupe „Noćni vukovi“.

Operaciju „Koridor“, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.