Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji „Koridor“

14
Foto: SRNA

U Dugoj Njivi kod Modriče položeni su vijenci i cvijeće na spomen-obilježje za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstava unutrašnjih poslova Srpske i Republike Srpske Krajine koji su poginuli u operaciji „Koridor“ 1992. godine.

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednik Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministri u Vladi Srpske Duško Milunović i Petar Đokić.

Na spomen-obilježje vijenac su položili diplomatski predstavnici Srbije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijeće su položile delegacija Narodne skupštine, predstavnici Srpske u zajedničkim instuticajama, predstavnici gradova i opština, Trećeg Pješadijskog (Republika Srpska) puka, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata i političkih partija.

Foto: SRNA

Operaciju „Koridor“, čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija „Koridor 92“ trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.