Obilježeno 30 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

46
Foto: SRNA

Služenjem parastosa ubijenim srpskim civilima danas je obilježeno 30 godina od stradanja u Sijekovcu kod Broda, zločina koji su počinile hrvatske snage, za koji još niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti.

Parastosu u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije služilo je sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske, a prisustvovali su, između ostalih, i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Obilježavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te delegacija Narodne skupštine.

Pomenu su prisustvovali poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, te predstavnici ostalih institucija i organizacija, kao i brojni građani.

Nakon pomena uslijedilo je polaganje vijenaca i cvijeća, te obraćanje zvaničnika.

U nastavku obilježavanja, Cvijanović i Dodik su posjetili Milju Zečević, čija su tri sina i supruga na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devetoro Srba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, a narednih dana još 37 Srba.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.