Obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u „Oluji“

23
Foto: Tanjug/Rade Prelić

U naselju Busije kod Beograda obilježen je Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji „Oluja“.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su brojni građani, najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te patrijarh srpski Porfirije, koji je obraćanju rekao da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodik je u obraćanju rekao da su Srbi stradalnički narod koji je slobodu uvijek dijelio sa drugima, te da je „mir naš sveti zavjet“.

Vučić je poručio da više nikada neće više biti „Oluje“ ni „Bljeska“.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod „zaštitom“ mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji „Oluja“ je, prema evidenciji Veritasa, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.