O’Brajen kaže ne zna da se Marfi miješa u rad institucija u BiH

8
Foto: Bosnainfo

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen izjavio je danas u Sarajevu da „ne zna da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ima glas u političkim institucijama“ u BiH, a ako je to tačno – onda će morati razgovarati o opisu njegovog radnog mjesta.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom predavanja na Fakultetu političkih nauka (FPN) o tome da je Marfi odbio da prihvati suveren dogovor lidera BiH u Laktašima, O’Brajen je rekao da misli da SAD imaju pravo da iznesu svoje mišljenje o adekvatnostima ili neadekvatnostima nekog političkog prijedloga u BiH.

On je rekao da su stranci u Ustavnom sudu „praktična odluka kako bi se obezbijedilo sprovođenje evropskog zakona“.

O’Brajen je obrazložio da se BiH u Ustavu saglasila da će primjenjivati međunarodno pravo i zakone, a „jedini izazov je da li će se to desiti kada se apelacije šalju Evropskom sudu ili neki Evropljani pomognu da se ti zakoni sprovode u Ustavnom sudu“, te mu se „čini da je puno rasprave o tome i da se ne radi o puno razlike“.

Prema O’Brajenovim tvrdnjama koje je iznio u govoru na FPN-u, BiH nije bila niti je unija ili konfederacija dvije države, a kada je riječ o imovini, smatra da ona „pripada državi“.

– Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ koji je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala BiH, a ne entitetima. Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama – naveo je O’Brajen.

On je rekao da je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH „takođe dio Dejtona“, da će SAD podržati upotrebu bonskih ovlaštenja kad je to neophodno, kao i da je „pogrešno“ kada neki kažu da Savjet bezbjednosti UN mora imenovati visokog predstavnika.

– Odluke koje su donijeli šefovi država članica NATO-a na Madridskom samitu 2022. predstavljaju za BiH šansu da gradi mnogo čvršći odnos sa NATO-om – rekao je O’Brajen i naglasio da svi „imaju sreće što je Marfi na čelu američke Ambasade u Sarajevu“.

On je rekao da Dejton nije problem nego su to politički lideri u BiH.