O’Brajen opleo po Čoviću: Ne promoviše pomirenje, njegovo blokiranje Južne interkonekcije je cinično

8
Foto: Klix.ba

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen danas je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održao predavanje. Oštro je kritikovao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

U svom opširnom govoru, američki zvaničnik se posebno osvrnuo na političko djelovanje Dragana Čovića.

– U energetskom sektoru vidimo da lider HDZ-a Dragana Čović blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj. On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvođenje projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa – rekao je O’Brajen.

Dodao je da na zidu njegove kancelarije visi fotografija obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

– Kao podsjetnik na činjenicu da neke stvari jesu popravljene, ali Grad Mostar je i dalje podijeljen, zaglavljen u podijeljenoj prošlosti. Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijeli rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje – rekao je O’Brajen.