Održana komemoracija u Potočarima

7
Foto: Klix.ba

Ukopom posmrtnih ostataka 19 ekshumiranih i identifikovanih srebreničkih Bošnjaka nastradalih u julu 1995. godine, završena je današnja komemoracija i obilježavanje 26 godina od tog stradanja.

Ukopu su prethodili vjerski obred, emitovanje video-poruka i obraćanje zvaničnika, te polaganje cvijeća kod memorijalnog kamena u Memorijalnom centru.

Ovogodišnjoj komemoraciji u Potočarima, između ostalih, prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te nižerangirani članovi diplomatskog kora u BiH, ali u znatno manjem broju nego prethodnih godina.

Komemoraciji je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, od kojih veliki broj iz Sandžaka u Srbiji, među kojima su bili poslanik u Skupštini Srbije Muhamed Zukorlić i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Nekoliko grupa mladića došlo je sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH, ali ih nisu isticali u Memorijalnom centru.

Prema podacima Organizacionog odbora, ovo je dvadeseti ukop stradalih u Memorijalnom centru.

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje.

Komemorativni skup u Potočarima protekao je mirno i bezbjedno, saopšteno je iz Štaba akcije „Srebrenica 21“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a, obezbjeđivali su komemorativni skup, koji je završen u 14.00 časova.

U saradnji sa bezbjednosnim agencijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obezbijedilo je potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika skupa.

Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja skupa obezbijeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje, navodi se u saopštenju Štaba akcije „Srebrenica 212.

Štabom akcije „Srebrenica 21“ rukovodilo je Ministarstvo unurašnjih poslova Republike Srpske.