OHR se oglasio o dogovoru lidera u Laktašima

6
Foto: OHR BiH

Nakon što je objavljen nacrt dokumenta sa sastanka koji su 18. januara održali predstavnici vlasti na nivou BiH – SNSD, HDZ i „trojka“, a koji je održan u Laktašima, oglasili su se iz OHR-a.

Od OHR je zatražen komentar na dio dogovora koji se odnosi na Izborni zakon, te na rok koji su zvaničnici sami sebi dodijelili, rekavši da će ovo pitanje zaršiti u februaru, iako je Kristijan Šmit još u decembru saopštio da će sam nametnuti izmjene koje se odnose na integritet izbora, ukoliko lideri to ne učine u narednih nekoliko sedmica.

– Očekivanja Kristijana Šmita iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. godine ostaju ista. Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake. Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno. Ovo već treba početi sa opštinskim izborima u oktobru. Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokracije. Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja – saopšteno je iz OHR, piše N1.

Lideri političkih stranaka koje učestvuju u vlasti na nivou BiH na sastanku u Laktašima 18. januara postigli su značajan napredak o pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara, a postignut je i važan iskorak o ključnim pitanjima vezanim za evropski put BiH, saopšteno je iz SNSD-a nakon sastanka.