Okolić: Ispravna odluka o formiranju VRS donesena sa vizijom

9
Foto: SRNA

Formiranje slavne Vojske Republike Srpske (VRS) bila je ispravna istorijska odluka koja je donesena sa vizijom s ciljem očuvanja Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić.

– VRS je bila odbrambena vojska koja je imala svoj identitet i stekla međunarodno priznanje. Srpsku vojsku krasio je moral i jedinstvo boraca – naglasio je Okolić, obraćajući se večeras u Banjaluci na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina od formiranja VRS.

On je rekao da VRS danas živi kroz Treći pješadijski (Republika Srpska) puk, koji čuva i njeguje njenu i tradiciju srpskog naroda.

Okolić je naveo da danas, nakon tri decenije, mnogi poprijeko gledaju na Republiku Srpsku i da im je, nažalost, Srpska i dalje trn u oku.

– Smeta im što nije takozvana Republika Srpska, već međunarodno priznata u okviru BiH i ovjekovječena Dejtonskim sporazumom i Ustavom koja je odbranjena u ratu voljom naroda – istakao je Okolić.

Komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je na svečanoj akademiji da je 12. maja 1992. godine donesena istorijska sudbonosna odluka o formiranju VRS, koja je sačuvala srpski narod i donijela mu slobodu na ovim prostorima.

– Ovog datuma narodni tribuni donijeli su jedinu ispravnu odluku o formiranju VRS sa zadatkom da odbrani teritoriju, sačuva srpski narod na svojim vjekovnim ognjištima. Otadžbina je VRS povjerila zadatak kojeg je ona u potpunosti časno izvršila – istakao je Krajšumović.

On je napomenuo da se danas obilježava i 17 godina od formiranja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji je nasljednik i simbol VRS.

– VRS je bila narodna vojska, legalna i legitimna, međunarodno priznata oružana sila srpskog naroda sa svojim identitetom koju je krasilo jedinstvo, visok borbeni moral i patriotizam njenih pripadnika – naglasio je Krajšumović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kao i ličnosti iz javnog života i mnogobrojni građani.

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni „Kozara“ sutra će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.