Sahranjen patrijarh srpski Irinej

35
Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Poslije zaupokojene liturgije, opijela i besjeda kojima su se od patrijarha oprostili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, protojerej-stavrofor Petar Lukić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i pisma-poruke patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, kovčeg su u kriptu ponijeli pripadnici Garde Vojske Srbije.

13:25
U kripti Hrama Svetog Save sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save. Kovčeg sa tijelom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, javlja reporter RTS-a.


13:13
Gardisti prenose tijelo patrijarha u kriptu

Tijelo patrijarha Irineja do kripte prenose gardisti Vojske Srbije.

Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

13:11
Sanduk sa zemnim ostacima zatvorili najbliži saradnici

Sanduk sa zemnim ostacima su zatvorili najbliži saradnici.


13:08
Priprema kovčega za prenos u kriptu

U toku je priprema kovčega za prenos u grobnicu u kripti, gdje će ga spustiti sveštenici iz Beograda.

Foto: Kurir/Nemanja Nikolić

13:07
Vučić: Ostaće Srbija vjerna tvom putu i djelima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da se jedno vreme završilo, samo ovozemaljsko vrijeme patrijarha ljubavi, vrijeme razuma, vrijeme onoga koji je toliko odgovarao rečima iz Pavlove poslanice, „jer takav nam poglavar trebaše“.

– Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sklopio je oči onako kako je i živio, u miru sa sobom, Bogom, Crkvom i ljudima – kazao je Vučić.

Predsjednik je naveo da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve: Boga, ljubav i Srbiju i celokupan srpski narod.

– I njegov bog je bio bog razuma, koji prašta, razume i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razijume, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije. Vjerovao je da veličina hrama nije u njegovim dimenzijama i velelepnom mozaiku, već u jedinstvu na koje poziva. Na mnogo načina i on je bio ovaj naš hram. Pred njim nije bilo zađevica i mržnje. Da vjerujemo u srpstvo i zajedništvo kako je i on vjerovao. Patrijarh Irinej je sklopio oči sa jednom željom za sve nas, da njegov hram nikada ne porušimo. Da ostanemo ono što je stvarao, da volimo i radimo zajedno okupljeni u hramu ljubavi i mira. Obaveza je velika to za nas. I mnogo hramova smo porušili prije nego što nas je ubijedio da sačuvamo ovaj. Hoćemo li znati bez njega i bez njegove blage ruke i mirne riječi da ostanemo jedno u hramu – kazao je Vučić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ističe da kada se odvali gromada od stene, ostane praznina koju ni vijekovi ne mogu popuniti.

– Pamte se po ovozemaljskim tragovima koje su ostavili, po raskošnosti. Patrijarh Irinej ostavio je djelo vredno divljenja. On je sagradio ovaj hram. Znam koliko je energije i ljubavi uložio u to. Spreman sam da kažem da njega nije bilo, gradili bismo ovaj hram decenijama. On je rekao da je ovaj hram nova Sveta Sofija. Volio je Rusiju, patrijarha Kirila, predsjedniku Putinu bio beskrajno zahvalan. Ali nije bio nikada ni protiv koga sa Zapada. Bio je ubijeđen da možemo s njima da gradimo mir – istakao je Vučić.

Patrijarh Irinej je, dodaje, bio zaslužan za kulturu sjećanja.

– Danas, zahvaljujući njemu, govorimo više nego ikada prije o junacima sa Košara. Šest godina ima kako s njegovim blagoslovom obilježavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svijetu – naveo je predsjednik.

Obnovio je, kaže, duh jedinstva srpskog naroda.

– Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu, nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji – naveo je Vučić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. I tu je postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost KiM.

– Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Stepinac nije svetac. Završio je Hram Svetog Save. On ima s čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara – rekao je predsjednik.

– Hvala Vam, Vaša svetosti, oče naš, na svakoj riječi kojoj si nas podučio. Ostaće Srbija na takvom putu, vjerna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva – rekao je Vučić.

Vučić je u ličnom osvrtu na posljednje dane patrijarha Irineja rekao kako ga je beskrajno volio, a da je on volio i pazio njegovu djecu, „onoliko koliko je pazio na srpski narod“, i da su tri puta razgovarali otkad je otišao u kovid bolnicu „Karaburma“.

– Na dan kad je otišao u bolnicu, pozvao me je i pitao da li mora da bude tamo, da zauzima nečije mjesto, drugi put je pitao da li je sve pod kontrolom, a treći put je poručio da za njega ne brinem i rekao je: „Vidi oko (Republike) Srpske i Kosova da uradimo sve što možemo“. I više nismo razgovarali – ispričao je Vučić.


13:01
U toku razrešna molitva

Nad telom patrijarha Irineja čita se posebna razrešna molitva.


12:50
Dodik: Imao je moć da nas okupi i drži zajedno

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da okupljeni ispred odra Irineja ispunjavamo njegovu želju da budemo „sabrani kao narod“ i poručio da je imao snagu i moć da nas sabere i uvijek drži zajedno.

Ukazujući da je bio cijenjen u cijelom pravoslavnom svijetu, Dodik je istakao da je patrijarh vodio računa da, kako je rekao, naša crkva ne bude „kamen spoticanja“, već akter pomirenja.

Dodao je da je Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog vijeka, ali on se time nije hvalio, jer je to bio samo jedan od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

– Njegov odlazak dolazi u izuzetno teškom trenutku za našu crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomjesti – rekao je Dodik.

Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

Dodao je i da je srpska crkva naučila na iskušenja i nije joj bilo lako, i izrazio nadu da će arhijereji „upraviti kormila naše crkve u pravom smjeru“.

Kako kaže, Republika Srpska u posljednjih 11 godina nije plakala ni veselila se bez patrijarha Irinej.

– Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio u Republiku Srpsku. Kod nas nije bio gost, bio je pastir svih nas. Brisao je sve granice i to je snaga naše crkve – rekao je Dodik i dodao da je bio neobično običan i skoroman čovjek.

Prema njegovim riječima, uspijevao je da iz mnogih izazova izlazi kao pobjednik.

– On je sve radio bez mnogo buke – rekao je Dodik.

Kako je rekao, patrijarh Irinej je bio njegov prijatelj – ne samo gost Republike Srpske nego i njegovog doma, te da je ovo za njega i veliki lični gubitak.

– Živio tiho, radio tiho, tako i otišao. Neka mu Bog podari rajsko naselje. Zemlja je dobila novog molitvenika kome se sigurno raduje – poručio je Dodik.

Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

12:44
Starešina Saborne crkve: Sveštenstvo, monaštvo i vjernici su ga poštovali i voljeli kao roditelja

Starešina Saborne crkve u Beogradu, protojerej-stavrofor Petar Lukić, rekao je da je biti čovjek težnja kojoj cijelog života stremimo i da nas to stremljenje približava.

– Možemo danas reći da je patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, tako je ljude pridobijao za dijalog – rekao je Lukić i dodao da je blagi osmjeh bio plod njegovog smirenja.

Ta blagost ga nije napuštala, rijetko ko ga je pamtio drugačije, istakao je protojerej-stavrofor Lukić.

Ako je nekom svešteniku skrenuo pažnju na ponašanje, to je činio obazrivo, rekao je Lukić.

Foto: Tanjug

Dolazak patrijarha Irineja na tron poslije patrijarha Pavla, čije je poštovanje bilo ogromno u narodu, možda je i najaveći pokazatelj njegove velične, rekao je on.

Blagost je pratila odlučnost i razboritost u svakom vremenu, a pogotovu u ovih deset godina, gde je sačuvao dobre odnose sa drugima.

Lukić je podvukao da je sve vrijeme bio primjer smirenosti, dobrote i čestitosti.

Prema njegovim riječima, sveštenstvo, monaštvo i vjernici su ga poštovali i voljeli kao roditelja.


12:34
Pismo ruskog patrijaha: Završetak uređenja Hrama jedno od glavnih dostignuća patrijarha Irineja

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila.

U pismu se, između ostalog, navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

– Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je cijeli svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude, novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvijek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući s onima koji tuguju. I u posljednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vjernika čiji je život prekinula strašna epidemija – ističe se u pismu.

Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

Kako se navodi u pismu, posljednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta Hram Svetog Save u Beogradu.

– Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja – kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion.


12:26
Mitropolit Hrizostom: Irinej je bio dostojan učitelja, patrijarha Pavla

– Neka je vječni pokoj našem patrijarhu i ocu našemu Irineju – rekao je mitropolit Hrizostom poslije opela.

– Evo nas iznenada i neočekivano pored odra patrijarha, koliko juče bio je među nama, neumorno je radio i brinuo o Crkvi i rodu našemu – rekao je Hrizostom.

Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju.

– Vijest je rastužila milione Srba širom svijeta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, sjevera i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro – kaže Hrizostom.

Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmerenošću, svjedočio je ljubav i dobrotu Božju.

– Pored svih iskušenja i nevolja s kojima je Crkva prolazila, ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske – kaže mitropolit.

Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej je dostojan učitelja patrijarha Pavla, a to nije bilo lako.

Mitropolit je istakao da je patrijarh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.


11:23
Molitvom Otpust završena liturgija, počelo opijelo

Molitvom koja se zove Otpust završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je patrijaraško opijelo patrijarhu Irineju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služi opelo, a vladike saslužuju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslije opela od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.


10:10
U Hram na Vračaru stigli Dodik i Vučić

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigli su u Hram Svetog Save na Vračaru gdje se služi zaupokojena liturgija blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.


10:00
Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovjek mira

Episkop bački Irinej je rekao da je pratrijarh bio ponekad izložen nepravednim osudama – neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustiljiv i spreman na kompromise.

– Ništa od svega toga nije istina zato što je patrijarh kako mu je ime glaasilo, bio je čovjek mira i mironosca i mirotvorca i među ljidima hrišćanima i narodima – kaže episkop.

Ispraćamo ga više sa radošću nego sa žaloću, rekao je episkop.

Foto: Đakon Dragan S. Tanasijević/SPC

09:30
Ruski mitropolit Ilarion na sahrani patrijarha Irineja

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev).

Mitropolit Ilarion, koji je i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.


9:15
Političari, javne ličnosti i crkveni velikodostojnici iz Srbije i regiona prisustvuju liturgiji


09:02
Počela Sveta zaupokojena liturgija, služi mitropolit Hrizostom

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom dijelu Hrama Svetog Save, gdje je izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a učestvuju vladike i 16 sveštenika.


08:14
Građani mogu da se oproste od patrijarha za vrijeme zaupokojene liturgije

Za manje od sat vremena počinje zaupokojena liturgija. U najvećem srpskom pravoslavnom hramu još se čitaju Jevanđelja, javlja reporter RTS-a.

Poslije liturgije održaće se opelo, a zatim će patrijarh Irineja biti sahranjen u kripti Hrama koja se nalazi iza oltara.

Kripta u kojoj će biti sahranjen patrijarh Irinej je veličine 250 kvadratnih metara i rijetko koji pravoslavno hram je ima.

Za vrijeme života patrijarh Irinej se tokom života zalagao da se Hram Svetog Save što prije završi. Gradnja je privedena kraju za života patrijarha.

Mitropolit Porfirije rekao je da je Hram Svetog Save rekao da je „slika hrama ikona njegove službe na tronu srpskih patrijaraha“.

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u Hramu Svetog Save i ispred Hrama je potpuno drugačija slika.

Za vrijeme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u Hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

Svi građani koji se budu okupili ispred Hrama sve će moći da prate na dva video bima.


07:30
Raković: Veliki uspjesi Irineja i u vođenju međureligijskog dijaloga

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspjesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države, ocijenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

– Veliki uspjesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori gdje su sačuvane svetinje srpske crkve i srpski narod. Posebno je bio vezan za KiM. Veliki uspjeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama. Poseban odnos, imao je sa Ruskom crkvom. Bez ruske podrške, Hram Svetog Save nikad ne bi bio kompletiran – ističe Raković.

Dodaje da poseban i veliki uspjeh patrijarha Irineja predstavlja stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca.

Na pitanje može li gubitak dva vjerovatno najuticajnija čovjeka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može i da je Srpska pravoslavna crkva sasvim stabilna.


06:25
Građani u Hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cijele noći, javlja izvještač RTS-a.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slijede i besjede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko Hrama Svetog Save.


Vjernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje.

Tijelo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cijele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgija za upokojenje počela je u 9 časova, u centralnom dijelu hrama, gdje je izloženo tijelo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na liturgiji će besjediti episkop bački Irinej.

Poslije opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavijestio je sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mjera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.