Orban: Balkan integrisati u EU

9
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da bi cio prostor Balkana morao da bude integrisan u EU i da bi Brisel finansijsku i političku pažnju trebalo da usmjeri na ovaj dio Evrope, a ne na Ukrajinu.

Upitan kako procjenjuje ratu u Ukrajini, Orban je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je svaki rat loš i treba da se završi, ali da je ovaj dvostruko loš za balkanski region jer se političaka i svaka druga pažanja umjesto na ovo područje preusmjerava na rat.

– Ovo područje dvostruko pati zbog toga rata. Poslije dugih rasprava odlučili smo da damo 50 milijardi evra Ukrajincima u narednim godinama. 50 milijardi evra! Pričamo da nemamao navca, ali, nekako smo ga našli. Zamislite da od toga BiH dobije 30 milijardi da bismo pomogli da se pripremite za članstvo u EU! Kakva bi se čuda uradila od tih para – naveo je premijer Mađarske koja od 1. jula preuzima predsjedavanje EU.

On je istakao da su i Srbima i BiH, kao i Mađarskoj interesi isti, da se sukob završi i da se svi vrate poslovima koje treba obaviti.

– Prostor Balkana, između Grčke i Hrvatske nije integrisan u EU, i to nam je zadatak! Sa mađarskim očima iz Banjaluke tako gledamo i tako vidimo rat – naglasio je Orban.