Orban: Pred Republikom Srpskom stoji velika budućnost

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je danas u Banjaluci da pred Republikom Srpskom stoji velika budućnost, uprkos statističkim podacima, ali da se to vidi u odnosu koji ima prema važnim segmentima društva.

– Kada hoću da vidim u kakvom je stanju jedna zemlja – prošetam ulicama i posmatram dvorišta i ako su tri stvari u redu, onda vidim budućnost. Te tri stvari ovdje su u redu – škole su vam u redu, crkve su vam u redu i groblja su vam sređena. U jednoj zajednici koja te tri stvari održava i čuva, samo je vrijeme pitanje kada će krenuti putem razvoja – naglasio je Orban na konferenciji za novinare.

On je ukazao da je potencijal koji postoji u Srpskoj sa aspekta Mađarske veoma značajan i da je Srpska područje pred kojim je budućnost.

– Kada gledam Srpsku, onda vidim područje pred kojim stoji budućnost. Ne polazim od onoga što statistike pokazuju, nego smatram da ste dio Evrope koji u budućnosti može da pokaže najbrži rast – naglasio je Orban.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

On smatra da je Srpska ponudila Mađarskoj mogućnost da učestvuje u brzom razvoju koji predstoji Srpskoj u narednih nekoliko decenija.

– Naravno ima, političkih kriza i poteškoća, ali potencijal koji postoji u vašoj zemlji je sa aspekta Mađarske veoma značajan – naglasio je Orban.

Iako statistički podaci ne ukazuju na to, Orban je rekao da je on predsjednik Vlade sa sela, što ne znači da ne razumije statistiku, nego znači da na drugačiji način procjenjuje budućnost jednogo naselja, ekonomije i zemlje.

On je istakao da su u delegaciji Mađarske prisutni predstavnici više od 20 kompanija koji će da u Srpskoj traže partnere, jer vjeruju da u privredi Srpske postoji potencijal.

– Voljeli bismo da i u svakodnevnom životu uspostavimo i pronađemo zajedničke mogućnosti i kontakte. Nakon finansija, politike i privrede, želimo da učvrstimo i svakodnevne veze – istakao je Orban.