Orban stigao u Republiku Srpsku, dočekali ga Dodik i Višković

16
Foto: @MiloradDodik/X

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban doputovao je večeras u posjetu Republici Srpskoj, a na banjalučkom aerodromu dočekali su ga predsjednik Republike Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Orban predvodi delegaciju Vlade i mađarskih privrednika koji će sutra u Banjaluci imati niz sastanaka sa zvaničnicima Srpske, a učestvovaće i na Poslovnom forumu.

Prethodno je stigao i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, koga je dočekao premijer Srpske Radovan Višković.

Doček delegacije Mađarske planiran je za sutra u 9.00 časova ispred Palate Republike Srpske, a u 9.05 časova biće održan tet-a-tet sastanak Dodika i Orbana.

U Palati Republike predviđeni su sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željka Budimira sa Sijartom, kao i sastanak premijera Viškovića i ministra finansija Zore Vidović sa ministrom ekonomskog razvoja Mađarske Martonom Nađom.

U Palati Republike u 10.30 časova planirano je svečano uručenje odlikovanja Orbanu, a izjave za novinare predviđene su u 10.40 časova.

Dodik je povodom Dana Republike – 9. januara, odlikovao Orbana Ordenom Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske.

Sastanak delegacija Republike Srpske i Mađarske u Vladi Republike Srpske biće održan u 11.00 časova, dok je otvaranje Poslovnog foruma u Vladi Srpske zakazano za 11.20 časova.

U delegaciji Mađarske su, osim Orban, Sijarta i Nađa, direktor Agencije za promociju izvoza Gabor Jenei i predstavnici 23 kompanije iz oblasti energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih.