Orlić: Srbija će nastaviti da bude oslonac očuvanju i jačanju Republike Srpske

8
Foto: SRNA

Srbija će nastaviti da bude oslonac srpskom narodu u Republici Srpskoj u njenom očuvanju i jačanju i kroz podršku na realizaciji brojnih zajedničkih projekata, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na prijemu povodom Dana Republike Srpske i Dana njenog prvog ustava.

Orlić je istakao da će tek biti projekata – u svim opštinama Srpske, kao i u Federaciji BiH /FBiH/ gdje živi srpski narod.

Obraćajući se prisutnim zvanicama u Domu vojske, među kojima su bili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i drugi zvaničnici Srpske i Srbije, Orlić je prenio iskrene bratske pozdrave i čestitke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Skupštine Srbije i njenih građana.

On je istakao da je i proglašenje Srpske, kao i donošenje njenog ustava bilo izraz snažnog opredjeljenja srpskog naroda, garant njegovog opstanka i ravnopravnosti, izraz ljubavi spremne na najveću žrtvu, ali i vizinarsko djelo, što je vrijeme pokazalo.

Orlić je naveo da je Srpska uspjela da sebi probije put kroz teške godine i dođe do konačnog priznanja njenih prava u Dejtonu i da se zato i ovaj datum obilježava kao sudbonosni trijumf volje srpskog naroda u vrijeme kada je bilo pitanje opstanka ili nestanka, vrijeme borbe, velikog stradanja, hrabrosti, dilema i teških odluka.

Orlić je naveo da Republika Srpska danas postoji i traje i da srpski narod traje, da je na svojim vjekovnim ognjištima, gdje čuva srpski jezik, ćirilicu, pravoslavlje, kulturu i nacionalni identitet i da sve to čini zahvaljujući jedinstvu sa Srbijom i njenoj podršci.

„Mi smo naše jedinstvo ostvarili i pronašli u bratskoj ljubavi koja je večna. Da se to postigne trebalo je i treba i mudrosti i odgovornosti i svesti“, rekao je Orlić i istakao značaj duhom velikog, ali brojčano malog naroda, koji je riješio da se sačuva na vjetrometini velikih sila.

Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, srpski narod je spreman da gradi budućnost i sa drugima u miru i slozi, ko je spreman da prihvati ruku saradnje.

Podsjetivši na velike infrastrukturne projekte koje Srbija sprovodi, Orlić je rekao da među snovima koji se ostvaruju svoje važno mjesto ima auto-put koji će da poveže Beograd i Banjaluku.

On je istakao da je i večerašnji prijem potvrda bliskih bratskih odnosa koji odavno nadilaze pravnu vezu uspostavljenu kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama.

U svijetu u kojem se principi i pravda za sve ne podrazumijvaju, Orlić kaže da je snaga u slozi i jedinstvu pitanje neophodnosti.

„Moramo da se branimo slogom i čvrstim stavom, hrabrošću i mudrošću i da uvek i svuda vodimo ozbiljnu i odgovoru politiku, samo njom branimo vitalne, nacionalne i državne interese i samo tako najbolje radimo za svoj narod danas u celoj Sribji, posebno na Kosovu i Metohiji, ali i Republici Srpskoj i svuda gde Srbi žive“, istakao je Orlić.

On je dodao da će se nastaviti raditi još brže i snažnije na ponos srpskog naroda i svih građana.

„Borićemo se uporno, neumorno, jedinstveno, složno jer znamo da imamo za koga i šta da se borimo“, zaključio je Orlić.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici parlamenata Srbije i Srpske Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, premijer Srpske Radovan Višković, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, te poslanici, ministri u vladama dvije republike, poslanici i drugi.