Osvanuo novi „non-pejper“: U EU bez Zapadnog Balkana – nikada

26
Foto: APA/Roland Schlager

Austrija nikada neće odobriti status kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu na teret država Zapadnog Balkana. To je poručio predsjednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka.

On je istakao da je Austriji bitno da sve zemlje Zapadnog Balkana nemaju samo evropsku perspektivu, već da im se pokaže put kojim mogu ući u EU.

Podsjetio je da je austrijski kancelar Karl Nehamer jasno stavio do znanja da neće biti brzog pristupnog procesa za Ukrajinu. Sobotka je, u vezi austrijskog prijedloga za pristupni proces, rekao da je on dobar za zemlje Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, punopravno članstvo u EU ne bi, prema predloženom austrijskom modelu, bilo sklonjeno sa stola, već, kaže, naprotiv.

– Procesom upravljaju zemlje koje žele da pristupe. Ako ispune sve uslove onda će biti članice – objasnio je on.

Istovremeno je kritikovao trenutni pristupni proces sa 35 poglavlja, u kojem se, ukazuje, „beskonačno dugo pregovara bez da se građanima pokaže perspektiva“.

Pored toga, kaže, austrijski „non-pejper“ povlači pouke iz ranijih pristupnih procesa.

– Bugarska i Rumunija su nakon veoma kratkog perioda pristupile, i željelo se naknadno riješiti više pitanja kao što je vladavina prava. Takvu situaciju ne želimo po drugi put – objasnio je on.

Sobotka je naglasio da je na Zapadnom Balkanu, na primjer, Srbija u oblasti faktičke ekonomske integracije sa državama EU već značajno daleko stigla nego što je po pitanju vladavine prava.

Prema austrijskom prijedlogu, dodaje, treba da se omogući, još prije ispunjavanja preduslova, na primjer u oblasti vladavine prava, sprovesti zvanično i pravno ekonomsku integraciju.

„Non-pejper“ je, tvrdi, zbog toga i za članice EU ohrabrenje da ne blokiraju kandidate na putu u Uniju. Ocijenio je da je nepodnošljiv veto Bugarske protiv Sjeverne Makedonije, i da škodi ugledu EU u regionu.

„Non-pejper“ Austrije je dobar za sprečavanje takvih blokada.