Otvorena obnovljena džamija Arnaudija

18
Foto: RTRS/Borislav Zdrinja

U Banjaluci je danas svečano otvorena džamija Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona KM.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj, koji je izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je danas na svečanosti otvaranja džamije Arnaudije u Banjaluci da će Turska učiniti sve na jačanju veza sa BiH i da održi mir i stabilnost na Balkanu.

Ersoj je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg otvaranja obnovljene džamije Arnaudije.

– Balkan i BiH imaju veliki značaj u istoriji i kulturi – istakao je Ersoj.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović rekao je da je ovo danas veliki događaj i da je džamija utočište dobrih ljudi vijekovima.

– Ovo je naše zajedničko nasljeđe nad kojim nam valja bdjeti – istakao je Kavazović i izrazio nadu da će ova obnova osnažiti međuljudske odnose i osvijetliti put bolje budućnosti.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić rekao je da je Arnaudija ponovo zablistala u autentičnom obliku i dodatno ukrasila prelijepi grad na Vrbasu.

– Otvaranjem ove džamije snažno njegujemo nasljeđe i duhovne vrijednosti – naglasio je Hurtić i zahvalio Vakufskoj direkciji Turske koja je najvećim dijelom finansirala obnovu ove džamije, kao i turskom predsjedniku Erdoganu.

Muftija banjalučki Ismail Smajlović rekao je na svečanosti otvaranja džamije Arnaudije da su ramazan, Vaskrs i Pesah bili prilika za posebno iskazivanje poštovanja prema drugima i drugačijima i naglasio da treba unapređivati dobročinstvo i bogobojažljivost.

– Najbolji među nama je onaj koji je najkorisniji ljudima – istakao je Smajlović i zahvalio organima vlasti koji su dali potrebne dozvole za obnovu.

On je naglasio da razborite osobe treba da budu najodgovorniji čuvari lijepoga u svijetu.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Povodom otvaranja džamije Arnaudije pročitana je čestitka biskupa banjalučkog Željka Majića u kojoj je istakao da je svaki vjerski objekat kuća molitve gdje se vjernici hrane riječima Božijim.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković.

Otvaranju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić, potpredsjednik Srpske Ćamil Duraković, delegacija Vlade FBiH, veliki broj vjernika, kao i predstavnika iz dijaspore i Turske.

Arnaudija, za čiju obnovu je izdvojeno oko šest miliona KM, izgrađena je u klasičnom osmanlijskom stilu, kao i džamija Ferhadija, a svojim stilskim i tipološkim karakteristikama pripada grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice. Ističe se svojim skladnim proporcijama i oblikom, te masivnim kamenim turbetom. Ulaz u turbe je iz same džamije.