Otvoren novi rekonstruisani prostor Muzeja savremene umjetnosti

18
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić i direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković svečano su otvorile novi rekonstruisani prostor u ovoj ustanovi kulture u kojem će biti smještena prva javna specijalizovana biblioteka za umjetnost u Srpskoj.

Rekonstruisani prostor zgrade Muzeja podrazumijevao je adaptaciju krova centralnog dijela zgrade, sanaciju i adaptaciju potkrovnih prostorija namijenjenih za biblioteku, čitaonicu i istraživački centar za proučavanje savremene umjetnosti.

Sredstava u iznosu od 486.000 KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske 2018. godine, kada je na njenom čelu bila Cvijanovićeva.

– Kada sam bila na čelu Vlade Srpske izdvojili smo značajna sredstva za institucije kulture, a dio je došao ovdje u Muzej. Od jednog neupotrebljivog prostora dobili smo višenamjenski prostor koji podrazumijeva da možete imati izložbeni i edukativno-istraživački prostor, biblioteku, resursni centar sa aspekta literature i knjiga – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da Republika Srpska i Banjaluka zaslužuju da imaju ovakvu ustanovu na korist građanima i umjetnicima.

Foto: SRNA

Trivićeva je istakla da ovakva reprezentativna ustanova sigurno doprinosi boljoj kulturnoj sceni Republike Srpske, te da Ministarstvo nastavlja ulaganja ne samo u materijalnom smislu kroz objekte, već i u programskom smislu.

Vujkovićeva je naglasila da Muzej već 50 godina prikuplja knjige i imaju oko šest hiljada naslova.

Ona je navela da su osim Vlade, sredstva obezbijedile i američka Ambasada u BiH u iznosu od 150.000 dolara, kao i Unesko posredstvom čijeg projekta su dobili lift.

– Lift na najbolji način treba da poveže četiri etaže zgrade i prostore učini dostupnim osobama sa posebnim potrebama – rekla je Vujkovićeva.

Foto: SRNA

Idejno rješenje rekonstrukcije zgrade Muzeja realizovano je u saradnji sa timom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, dok idejno rješenje enterijera potpisuje arhitektonski tim iz Beograda, a izvođač radova je beogradska firma „Koto“.

Vrata Muzeja za širu javnost biće otvorena sutra na dan proslave Noći muzeja.