Palmer: Dobra osnova za nastavak razgovora

42
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer izjavio je na pregovorima sa strankama iz Federacije BiH u Neumu bilo značajnog stepena konsenzusa o nekim aspektima, te da su elementi u kojima je postignut dogovor dobra osnova za nastavak razgovora.

– Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Moramo imati pakete mjera koji će biti jedni drugima ravnoteža. Ne možete reći – e sad ćemo ovo ostaviti po strani idemo raditi neto drugo – rekao je Palmer novinarima poslije pregovora o izbornom zakonodavstvu u BiH.

On je dodao da svačiji interesi moraju biti izbalansirani kako bi na Parlamentu bilo moguće dobiti većinu i implementirati.

Palmer je naveo da se nije došlo do kraja procesa, te da pitanja o kojima je razgovarano neće nestati sa scene.

– Osiguravanje demokratskih procesa u ovoj zemlji i izbornog procesa, koji je pravičan i podrazumijeva integritet, je nešto čemu stremimo i što uključuje implementaciju presuda Suda za ljudska prava i presuda u drugim predmetima što će pomoći BiH da napreduje prema EU -rekao je Palmer.

Isto tako, kaže, potrebno je iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju adekvatno predstavljanje u institucijama, osigurati da su institucije u FBiH dovoljno jake.

On je naglasio da će se ta pitanja morati rješavati, a SAD, kao i EU biće partneri u tom procesu, te je istakao da su stranke napravile veliki pomak kada je riječ o izmjenama zakona u vezi sa integritetom izbornog procesa.

Ajhorst: Razgovori bili dobri i konstruktivni

Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst navela je da su razgovori bili dobri i konstruktivni, te da će biti nastavljeni u narednim danima.

– Primarna svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje zahtjeva za sprovođenje presuda i eliminisanje diskriminacije koje se tiču izbora za Predsjedništvo i domove naroda. Imamo nadu za nastavak dijaloga – rekla je Ajhorst.