Pašalić: Srpska podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“

63
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Republika Srpska i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama pružaju punu podršku inicijativi „Otvorenog Balkana“, ali je problem u bošnjačkoj politici i političarima koji koče pristupanje BiH toj inicijativi, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Učestvujući na centralnom panelu „Jahorina ekonomskog foruma“ posvećenog „Otvorenom Balkanu“, Pašalić je rekao da se radi o inicijativi koja pruža puno benefita i velike prilike zemljama koje mu pristupe.

– Ne mogu da razumijem da neko može da ima negativan stav prema takvoj inicijativi – rekao je Pašalić i naveo da je devedesetih godina u tadašnjoj Jugoslaviji bilo sličnih incijativa za uvezivanje sa Rumunijom i Bugarskom.

On je naveo da veće tržište, u ovom slučaju od 18 do 20 miliona ljudi, otvara veće mogućnosti, istakavši da nije opravdan strah da će neko biti ugrožen.

– Nažalost, u BiH ne možemo da se usaglasimo – rekao je Pašalić i izrazio nadu da će građani i privrednici BiH biti motor koji će gurati ovu priču zarad bržeg kretanja ljudi i roba.

Prema njegovim riječima, nakon što se prevaziđe politička barijera u vezi sa priključivanjem BiH „Otvorenom Balkanu“, tek onda je neophodno usklađivanja sa drugim zemljama regiona.

Podsjetivši da je oblast poljoprivrede u nadležnosti entiteta, te kantona u Federaciji BiH, Pašalić je naveo primjer da entiteti imaju svoje zakone o organskoj poljoprivredi, ali da BiH nema, zbog čega je pitanje ko će izdati sertifikat da se radi o organskom proizvodu za izvoz.

– Priča da se u „Otvorenom Balkanu“ radi o dominaciji Srbije ne stoji. BiH ima veliku razmjenu sa Srbijom i „Otvoreni Balkan“ bi to samo olakšao – zaključio je Pašalić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Vedrana Ilić podsjetila je da je inicijativa „Otvorenog Balkana“ započela prije 30 mjeseci i da su joj do sada pristupile Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

– Cilj je stvaranje regionalnog ekonomskog prostora i namijenjen je građanima i privredi – napomenula je Ilićeva i dodala da ta regionalna inicijativa skraćuje čekanje na granicama, prije svega kamiona, ubrzava kretanje stanovnika tri zemlje koji granicu prelaze samo sa ličnom kartom, te olakšava kretanje radne snage.

Ilićeva je istakla da u narednom periodu Srbija očekuje 1,5 milijardu dolara uštede od „Otvorenog Blakana“ i stvaranja regionalnog ekonomskog tržišta, te izrazila očekivanje da će i ostale zemlje pristupiti ovoj regionalnoj inicijativi.

U diskusiji o „Otvorenom Balkanu“ navedene su procjene da bi ova inicijativa mogla da generiše rast bruto društvenog proizvoda, te da bi „zeleni koridori“ za prelaz granica omogućili uštedu od 800 miliona evra.

Istaknuto je da prevoznici godišnje gube 26 miliona sati zbog čekanja na graničnim prelazima u regionu, što značajno poskupljuje troškove transporta.

Dvodnevni „Jahorina ekonomski forum 2022“ održava se na Jahorini pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara, a okupio je više od 400 učesnika iz desetak evropskih zemalja.